Ludzie, którzy wprowadzają kilka zmian w stylu życia, są o wiele bardziej skuteczni w odchudzaniu – i utrzymaniu tego efektu – niż ci, którzy próbują diet odchudzających. Zebraliśmy zatwierdzone przez dietetyków, łatwe i niewymagające diety wskazówki dotyczące odchudzania. Gdziekolwiek jesteś na swojej drodze do utraty wagi, wprowadzenie tylko jednej lub dwóch z nich do rutyny przyniesie wielką nagrodę.
Proste sposoby na utratę wagi bez diety
1. Kup probiotyki
Suplementy probiotyczne nie są magiczną kulą ani szybkim sposobem na utratę wagi, ale mogą wspierać wchłanianie składników odżywczych, zdrowe funkcjonowanie jelit i zdrowy poziom stanów zapalnych, a wszystko to wspomaga utratę wagi.
2. Jedz więcej sfermentowanej żywności
Suplementy to nie jedyny sposób na zaspokojenie twoich potrzeb probiotycznych. Sfermentowana żywność naturalnie zawiera zdrowe dla jelit bakterie. Spożywanie porcji kiszonej kapusty, kimchi, tempehu lub kefiru dziennie może pomóc w uzyskaniu tych samych korzyści dla zdrowia jelit i utraty wagi.
3. Skoncentruj się na zdrowych tłuszczach
Oprócz tego, że są wolno trawione, zdrowe tłuszcze, takie jak awokado, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona, orzechy nerkowca, nasiona chia, mielone nasiona lnu, mają również wspaniały aromat. Co więcej, wiele zdrowych tłuszczów zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, które zwalczają wolne rodniki powodujące stany zapalne.
4. Zwiększ spożycie wody
Zwiększenie spożycia wody może wspomóc zdrową utratę wagi i utrzymanie niskiej wagi. Jeśli woda nie jest twoim napojem numer jeden, istnieje prawdopodobieństwo, że spożywasz dziennie kilka słodkich, wysokokalorycznych napojów. Zastąpienie tych innych napojów wodą „jest jednym z najłatwiejszych sposobów na ograniczenie spożycia cukru, poprawę diety i utratę zbędnych kilogramów”.
5. Ogranicz rafinowane węglowodany
Żadna lista wskazówek dotyczących utraty wagi nie byłaby kompletna bez wzmianki o rafinowanych węglowodanach. Rafinowane węglowodany to zboża, które zostały pozbawione większości błonnika, witamin i minerałów w procesie przygotowania. Oznacza to, że żywność taka jak biały makaron, biały ryż, biały chleb, ciastka i krakersy w zasadzie nie mają wartości odżywczej. Po zjedzeniu rafinowanych węglowodanów znowu będziesz głodny o wiele szybciej niż gdybyś zjadł węglowodany o dużej zawartości składników odżywczych.
6. Jedz mniejsze porcje
Większość ludzi zjada dwie lub trzy porcje na jeden posiłek. Po części dzieje się tak dlatego, że nasze talerze są tak ogromne. Zmniejszenie rozmiarów talerzy może zwiększyć szanse, że wypełniasz je dokładnymi wielkościami porcji. Oczywiście ten trik nadal wymaga dyscypliny. Jedzenie na małych talerzach nie przyniesie utraty wagi, jeśli nałożysz sobie drugą i trzecią porcję.
7. Śledź swoje kroki
Niektorzy odnieśli ogromne sukcesy w odchudzaniu dzięki... stepperom. Również chodzenie po domu podczas rozmowy telefonicznej lub przejście dodatkowej przecznicy pieszo to dobre metody na niemalże niezauważone zwiększenie ilości kroków. Te dodatkowe okresy aktywności sumują się, pomagając spalić nieco więcej kalorii dziennie.
Czytaj też:
„Metoda Mayra” na odchudzanie powstała 100 lat temu. Dlaczego znów jest tak popularna?