-
Jak ukisić małosolne w... woreczku foliowym? Przepis na hit sezonu ogórkowego
Zapomnij o długotrwałym kiszeniu ogórków w słoikach – nowy sposób na robienie małosolnych „na sucho” pozwala na to, by chrupiącymi małosolnymi zajadać się już nawet po jednej dobie (a nawet krócej). Wystarczy tylko wypróbować metodę,...
PrzepisyŻywienie Wideo -
Smaki lata: Knedle z truskawkami w bułce tartej i cynamonie
Poznaj przepis na knedle z truskawkami w bułce tartej i cynamonie, a następnie zaserwuj swojej rodzinie pyszny, letni obiad.
PrzepisyProdukty -
Co jeść, by najlepiej nawodnić organizm latem? 10 warzyw i owoców, w których jest najwięcej wody
Nie tylko woda sprawia, że nasz organizm prawidłowo funkcjonuje. Podczas upałów, gdy z nieba leje się żar, a słupki rtęci w termometrach szybują w górę, spore znaczenie ma wzbogacenie jadłospisu o pożywienie, dzięki któremu trudniej jest...
ProduktyOdchudzanieDietyMonika Piorun
-
Która kawa jest najzdrowsza? Wyniki 10-letnich badań, które objęły pół miliona ludzi
Najlepszy wpływ na nasze zdrowie ma picie 3-4 filiżanek kawy dziennie. Po przebadaniu prawie pół miliona ludzi naukowcy są już pewni, że wszystkie rodzaje kawy mają pozytywny wpływ na naszą wątrobę.
ProduktyMonika Piorun
-
Cynk obniża ciśnienie! Oto jego najlepsze naturalne źródła – ściąga (nie tylko) dla nadciśnieniowców
Naukowcom przypadkowo udało się dokonać niezwykle ważnego odkrycia, które może pomóc milionom osób walczących z nadciśnieniem. Okazuje się, że istotną rolę może mieć w tym przypadku... cynk. Oto lista produktów, które zawierają go...
ŻywienieMonika Piorun
-
Jak zrobić zdrowszą wersję tiramisu? Wystarczą tylko 3 składniki!
W dosłownym tłumaczeniu nazwa tego włoskiego deseru oznacza: „unieś mnie”, „podnieś na duchu”, „ocknij się” lub... „popraw mi humor” – choć jego konsystencja ma być lekka jak piórko, to w 100 g tradycyjnej wersji tiramisu jest ponad 350...
ŻywieniePrzepisyMonika Piorun
Wideo -
Według jednego z lekarzy nawet 80% ludzi ma niedobór magnezu. Dlaczego tak się dzieje?
Magnez to najważniejszych minerałów w suplementacji ze względu na jego istotną rolę w organizmie. Jego niedobory mogą być bardzo uciążliwe.
Produkty -
Niski wskaźnik tego minerału jest równie szkodliwy, co palenie
To, jak ważne są kwasy omega-3 dla organizmu wykazało Framingham Heart Study, jedno z najdłużej prowadzonych badań na świecie.
Produkty -
Czy „roślinne mięso” faktycznie jest zdrowe? Naukowcy mają odpowiedź
Roślinne produkty, które mają zastępować mięso są coraz popularniejsze również w Polsce. Jak jest z ich zawartością odżywczą?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
7 niedrogich pokarmów, które mają wysoką zawartość składników odżywczych
Zastanawiasz się, które produkty są zdrowe, a jednocześnie nie zrujnują ci portfela?Oto lista 7 najłatwiej dostępnych.
Bezpieczeństwo żywnościDiety -
Pigwa to polska cytryna, która wzmacnia odporność. Jak zrobić nalewkę z pigwy?
Pigwa to owoc, który poprawia odporność i obniża poziom cukru we krwi. W jakiej formie go spożywać?
ProduktyŻywienie -
Ile węglowodanów zawiera kawa i jak je zredukować?
Może wspomagać odchudzanie, ale też zaprzepaścić smukłą sylwetkę. Jak wydobyć z kawy to, co najlepsze?
OdchudzanieDiety -
Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia czereśni, których nie znałeś
Sezon na czereśnie trwa od końca maja do połowy lipca. Warto poznać ich zalety zdrowotne i w pełni je wykorzystać.
Produkty -
Domowa sałatka Cezar z kurczakiem i pysznym dressingiem – przepis
Zastanawiasz się, co zjeść na obiad? Wypróbuj przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem i domowym dressingiem.
PrzepisyProdukty -
„Mam alergię na nikiel i całe życie nieświadomie trułam się... płatkami owsianymi”
17 proc. kobiet, 8 proc. dzieci oraz około 3 proc. dorosłych mężczyzn na świecie jest uczulonych na nikiel – metal ciężki, którego obecność we wszystkich przebadanych płatkach owsianych wykazała jedna z niezależnych fundacji Pro-Test....
Bezpieczeństwo żywnościProduktyMonika Piorun
-
Toksyny w płatkach owsianych? Producenci Płatków Zbożowych wydali oświadczenie
Po zaskakujących wynikach testu płatków owsianych, w których wykryto nikiel, glifosat i mykotoksyny, producenci płatków zbożowych zajęli stanowisko w tej sprawie.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Kiedy zrobić test nietolerancji pokarmowej? Niepokojące objawy
W dzisiejszych czasach coraz więcej rodzajów żywności uczula. Kiedy wykonać test nietolernacji pokarmowej?
Bezpieczeństwo żywności -
Jakie toksyny znajdują się w najpopularniejszych płatkach owsianych? Zaskakujące wyniki testów
Rakotwórczy glifosat do zwalczania chwastów, szkodliwy dla zdrowia nikiel, a także mykotoksyny pochodzące z pleśni – to tylko niektóre ze składników, które wykryła podczas testów jedna z niezależnych fundacji po przebadaniu 12 rodzajów...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyMonika Piorun
-
Najlepsze suplementy dla zdrowia mózgu polecane przez dietetyków
Do szerokiej listy suplementów, które wspierają zdrowe mózgu zalicza się m.in. witamina E, witaminy z grupy B, aminokwasy czy kwasy tłuszczowe omega-3.
Produkty -
Zimna zupa ogórkowa z jogurtem i koperkiem – idealna propozycja na upały
Ten prosty w przygotowaniu chłodnik jest orzeźwiającym, letnim posiłkiem. Sprawdź, jak go przygotować.
Przepisy -
10 największych bomb cholesterolowych. Ta lista może was zaskoczyć
Które produkty spożywcze mają najwyższą zawartość cholesterolu? Oto ranking, który warto wziąć sobie do serca, bo w przeciwnym razie... nasze żyły szybko odpłacą nam miażdżycą i innymi poważnymi problemami ze zdrowiem.
OdchudzanieProduktyBezpieczeństwo żywności