-
Kremowa zupa z cukinii – przepis na zdrowy obiad
Gdy latem pojawia się sezon na cukinię, warto przygotować z niej zupę z cukinii – szybkie, kremowe i bardzo smaczne danie.
PrzepisyProdukty -
Kolorowe naleśniki hitem Instagrama. Przepis na danie w kolorach tęczy
Naleśniki we wszystkich kolorach tęczy będą daniem idealnym dla wszystkich dzieci, które grymaszą przy spożywaniu posiłków.
Przepisy -
8 korzyści z jedzenia borówek amerykańskich. O tym mogłeś nie wiedzieć
Borówki amerykańskie, choć nie urzekają tak bogatym smakiem i intensywnym kolorem, jak nasze rodzime jagody, to wykazują wyjątkowo dobroczynny wpływ na zdrowie. Jak wszystkie owoce o intensywnej, niebieskiej lub fioletowej barwie...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Ile cukru powinien spożywać dorosły mężczyzna?
Ile cukru powinni jeść mężczyźni i ile faktycznie jedzą? Sprawdź, czym grozi nadmiar cukru w diecie oraz jak go zdrowo ograniczać.
OdchudzanieBezpieczeństwo żywności -
Białko i błonnik – cudowna kombinacja, która wspomaga odchudzanie. W jaki sposób?
Jeśli próbowałeś kiedyś diety odchudzającej, z pewnością zwracała ona uwagę na dwa składniki: białko i błonnik. Ale dlaczego są one takie ważne?
ProduktyOdchudzanie -
Niesamowite właściwości czerwonej papryki w płatkach. To jedna z najzdrowszych przypraw
Papryka w płatkach zawiera kapsaicynę – składnik, który odpowiada za większość jej korzyści zdrowotnych. Co może zapewnić?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Gruszki w occie: klasyk polskich spiżarni. Jak przygotować je w prosty sposób?
Marynowanie gruszek w occie pozwala zachować ich smak na zimę. Wtedy też możemy się cieszyć ich smakiem prosto ze słoika.
PrzepisyProdukty -
7 najzdrowszych kasz. Jaglana wcale nie jest w czołówce
Kasze dostarczają witamin z grupy B i mikroelementów. Które są najzdrowsze? Sprawdź ranking zdrowych kasz.
Produkty -
10 najzdrowszych produktów na śniadanie. Jest w czym wybierać
Chcąc przygotować pełnowartościowe śniadanie warto wiedzieć, jaka kompozycja umożliwi przygotowanie zdrowych dań. Oto 10 smakowitych pomysłów.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Od dzisiaj zaczniesz ją pić
Wszyscy uwielbiamy ogórki kiszone. Jednak mało kto tak naprawdę interesuje się wodą, która zostaje w słoiku, gdy właściwe przetwory lądują na talerzach. Nie wylewaj jej, ponieważ ma szereg cennych właściwości!
ProduktyŻywienie -
Te 5 produktów spożywczych chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV
Pokarmy, które spożywasz mają duży wpływ na stan twojej skóry. Czy wiesz, że mogą także wspomagać ochronę przeciwsłoneczną?
-
Jak zrobić ogórki małosolne? Oto prosty przepis
Jak nazwa wskazuje, ogórki małosolne mają mniej soli niż kiszone w standardowy sposób. Zobacz, jak je przygotować.
Produkty -
Sok z tego owocu... spala tłuszcz z brzucha? Fenomenalne właściwości „agrestu indyjskiego”
W sanskrycie słowo amla oznacza matkę lub pielęgniarkę. Dosłowna nazwa tych owoców wskazuje jednak na ich kwaśny smak. W medycynie ajurwedyjskiej roślina ta uznawana jest za istny „eliksir młodości”, który znakomicie sprawdza się w...
OdchudzanieDietyMonika Piorun
Wideo -
Naukowcy: Bakterie wykorzystują obumarłe komórki jelitowe w celu wywołania infekcji
Nowe badanie dotyczące obumarłych bakterii może doprowadzić do powstania terapii, które pozwolą ograniczyć infekcje jelitowe.
Bezpieczeństwo żywności -
Jaki wpływ na ciało ma spożywanie kalafiora? Oto kluczowe fakty
Kalafior jest bardzo popularnym warzywem, które wykorzystuje się w wielu różnych przepisach. Stał się rozwiązaniem dla tych, którzy starają się ograniczyć węglowodany, zwiększyć spożycie błonnika i przyjmować więcej witamin.
Produkty -
Sok z tych owoców obniża poziom cholesterolu. Jakie właściwości ma egzotyczne noni?
Owoce noni, czyli morwy indyjskiej, zatrzymują utlenianie frakcji LDL zwanej potocznie „złym” cholesterolem. Regularne spożywanie soku z tej rośliny może pomóc w walce z miażdżycą, a na dodatek działa przeciwbólowo.
ŻywienieMonika Piorun
-
Czarna porzeczka jednym z najzdrowszych owoców. Ma więcej witaminy C niż cytryna
Czarna porzeczka to jeden z najzdrowszych owoców, który pomaga na wiele schorzeń. Jakie ma właściwości?
Produkty -
Mąka na chleb, uniwersalna i tortowa. Czym się różnią?
Czym różni się mąka do pieczenia chleba od tej na tort? Czy mąkę uniwersalną można wykorzystać w każdym wypieku?
Produkty -
Jak zrobić zdrowe Raffaello z... kaszy jaglanej? Błyskawiczny przepis
Włoskie pralinki o nazwie Raffaello cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Wbrew pozorom bardzo łatwo przygotować je samodzielnie w domu – zwłaszcza w wersji fit. Kaloryczny krem bez problemu można zastąpić znacznie...
PrzepisyŻywienie Wideo -
Co jeść w przypadku insulinooporności? Te 10 produktów poprawi twój stan zdrowia
Insulinooporność to poważny stan, który grozi rozwinięciem cukrzycy typu 2. Czy można uleczyć go dietą?
Produkty -
Danie z dużą ilością błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Zdrowe i pyszne!
Tilapia zapiekana w migdałach z warzywami to propozycja zdrowego i pożywnego dania, które dostarcza wiele białka i omega-3.
ProduktyPrzepisy