-
Naukowcy: Bakterie wykorzystują obumarłe komórki jelitowe w celu wywołania infekcji
Nowe badanie dotyczące obumarłych bakterii może doprowadzić do powstania terapii, które pozwolą ograniczyć infekcje jelitowe.
Bezpieczeństwo żywności -
Jaki wpływ na ciało ma spożywanie kalafiora? Oto kluczowe fakty
Kalafior jest bardzo popularnym warzywem, które wykorzystuje się w wielu różnych przepisach. Stał się rozwiązaniem dla tych, którzy starają się ograniczyć węglowodany, zwiększyć spożycie błonnika i przyjmować więcej witamin.
Produkty -
Sok z tych owoców obniża poziom cholesterolu. Jakie właściwości ma egzotyczne noni?
Owoce noni, czyli morwy indyjskiej, zatrzymują utlenianie frakcji LDL zwanej potocznie „złym” cholesterolem. Regularne spożywanie soku z tej rośliny może pomóc w walce z miażdżycą, a na dodatek działa przeciwbólowo.
ŻywienieMonika Piorun
-
Czarna porzeczka jednym z najzdrowszych owoców. Ma więcej witaminy C niż cytryna
Czarna porzeczka to jeden z najzdrowszych owoców, który pomaga na wiele schorzeń. Jakie ma właściwości?
Produkty -
Mąka na chleb, uniwersalna i tortowa. Czym się różnią?
Czym różni się mąka do pieczenia chleba od tej na tort? Czy mąkę uniwersalną można wykorzystać w każdym wypieku?
Produkty -
Jak zrobić zdrowe Raffaello z... kaszy jaglanej? Błyskawiczny przepis
Włoskie pralinki o nazwie Raffaello cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Wbrew pozorom bardzo łatwo przygotować je samodzielnie w domu – zwłaszcza w wersji fit. Kaloryczny krem bez problemu można zastąpić znacznie...
PrzepisyŻywienie Wideo -
Co jeść w przypadku insulinooporności? Te 10 produktów poprawi twój stan zdrowia
Insulinooporność to poważny stan, który grozi rozwinięciem cukrzycy typu 2. Czy można uleczyć go dietą?
Produkty -
Danie z dużą ilością błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Zdrowe i pyszne!
Tilapia zapiekana w migdałach z warzywami to propozycja zdrowego i pożywnego dania, które dostarcza wiele białka i omega-3.
ProduktyPrzepisy -
5 produktów, w których jest więcej wapnia niż w mleku. Będziecie zaskoczeni!
Dzięki niemu mamy mocne kości, zdrowe zęby, sprawne mięśnie i dobry nastrój. Wapń – bo o nim mowa – pełni ważną rolę w naszym organizmie. Choć większość osób uznaje, że jego najlepszym źródłem jest nabiał, a zwłaszcza krowie mleko, to...
ŻywienieProdukty -
Fuczki – bieszczadzkie placki z... kiszonej kapusty. Oto przepis
Słyszałeś kiedyś o regionalnym daniu podkarpacia, jakim są fuczki? Zapewniamy, że zakochasz się w ich smaku!
PrzepisyProdukty -
Krzem nazywany jest pierwiastkiem życia. Dlaczego i jakie ma właściwości?
Krzem to pierwiastek, który odpowiada za zdrowie i urodę. Jakie ma właściwości i jak wpływa na organizm?
-
10 produktów z najwyższą zawartością krzemu
Krzem to pierwiastek, który odpowiada za piękny wygląd włosów i paznokci. W jakich produktach się znajduje?
Produkty -
Dżem z wiśni zawiera witaminy A, E, K PP. Jak go zrobić? Przepis
Dżem z wiśni zawiera witaminy A, E, K, PP i wzmacnia odporność. Jak zrobić dżem pełen wartości odżywczych?
Produkty -
5 smakowitych pomysłów na sałatki do grilla
Szukasz pomysłu na sałatkę na grilla ? Wyprobuj nasze propozycje – wśród nich. m.in. sałatka grecka czy kultowa surówka colesław.
ProduktyPrzepisy -
10 produktów z najwyższą zawartością siarki
Siarka to pierwiastek, który stymuluje pracę wątroby oraz układu trawiennego. Jakie ma właściwości?
Produkty -
Chodź są bardzo kaloryczne, to wyjątkowo „podkręcą” metabolizm. Wprowadź je do diety
Wiele osób uważa, że migdały to orzechy. Tymczasem nie są one orzechami. To jadalne nasiona migdałowca zwyczajnego. Zobacz, dlaczego warto jeść je każdego dnia.
ProduktyOdchudzanie -
Dzieci, które spożywają zbyt dużo cukru, mogą mieć problemy zdrowotne przez całe życie
Nadmiar cukru w diecie szkodzi? To wiedzą chyba wszyscy. Jednak konsekwencją nie jest tylko nadwaga: może on mieć znacznie gorsze skutki, zwłaszcza u dzieci.
Bezpieczeństwo żywności -
Lider polskiego pszczelarstwa - Pasieki Rodziny Sadowskich
Dwanaście lat działalności i ponad 3000 uli – tyle potrzebowali miodziarze, aby Pasieki Rodziny Sadowskich stały się nie tylko rozpoznawalną i najchętniej kupowaną przez konsumentów marką naturalnych miodów, ale także największym...
Artykuł sponsorowany -
Mocny konkurent diety śródziemnomorskiej. Nowy najzdrowszy styl odżywiania?
Dieta śródziemnomorska od lat wygrywa rankingi najzdrowszych sposobów odżywiania. Jednak „po piętach” depcze jej dieta nordycka.
DietyBezpieczeństwo żywności -
Miedź. Pierwiastek, który poprawia odporność i wyzwala kreatywność
Miedź odgrywa ważną rolę w organizmie. Jakie są jego właściwości i w jakich produktach się znajduje?
Produkty -
Lekarz zapisał ci folian? To nie to samo co kwas foliowy
Z pozoru dwie podobne substancje, jednak pełnią odmienne role w organizmie. Czym jest folian, a czym kwas foliowy?
Produkty