-
10 produktów dla osób z cukrzycą, które są zaskakująco długo przydatne do spożycia
Wypełnij spiżarnię zdrowymi produkami, z którymi zawsze będziesz mógł przygotować pełnowartościowy posiłek.
Bezpieczeństwo żywności -
10 postaci magnezu – na co pomaga każda z nich?
Magnez jest pomocny przy różnych schorzeniach i niedyspozycjach. Ale nigdy nie występuje w pojedynkę: w produktach leczniczych i suplementach dostępny jest w postaci związków. Na co pomagają te postacie i jak się nazywają?
ProduktyŻywienie -
5 sposobów na przygotowanie masła smakowego w domu
Masło smakowe nie tylko zapewnia pewne korzyści zdrowotne, ale także sprawia, że praktycznie wszystko, co ugotujesz, smakuje o wiele lepiej. Zwłaszcza gdy jest przygotowane we własnej kuchni. Okazuje się, że to nie takie trudne.
Produkty -
Czy można bezpiecznie spożywać zielone pomidory?
Zielone pomidory kojarzą się nam przede wszystkim z czasami dzieciństwa i przygotowywanymi przez mamę lub babcię przetworami na zimę. Sałatka z zielonych pomidorów była częstym dodatkiem do obiadu, jednak surowe zielone pomidory nie...
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Sok z aronii – wspomaga odporność i chroni przed chorobami. Jak go wykonać?
Sok z aronii wzmacnia odporność i chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Jak działa i na co pomaga?
Produkty -
Jedzenie, które leczy choroby. Jak błonnik chroni przed stresem pourazowym?
Zgodnie z doniesieniami Uniwersytetu w Surrey włókna błonnika mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia stresu pourazowego.
-
Buraki na zimę – jak zrobić sałatki z buraków? Sprawdzony przepis
Buraki na zimę to świetny i zdrowy sposób na urozmaicenie obiadów. Jak zrobić sałatki z buraków?
Przepisy -
Smaki dzieciństwa: przepis na ryż z jabłkami i cynamonem
Kto z nas nie uwielbia delikatnego, mlecznego ryżu z pachnącymi cynamonem jabłkami? To danie może być idealne na śniadanie.
Przepisy -
Dalej uważasz ziemniaki za „skrobiowy zapychacz”? Te badania pokazały coś innego
Chociaż ziemniaki bywają uważane za niepotrzebne źródło węglowodanów, w rzeczywistości są bardzo ważne w diecie.
Produkty -
Spożycie szafranu w ciąży budzi spore kontrowersje. Zalecają go Indie, Europa odradza
Uważany za najdroższą przyprawę świata, szafran spożywany w dużych ilościach może być niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
Produkty -
Co jeść i pić, by obniżyć ciśnienie? Pomóc może 6 produktów dobrych dla serca i jelit
Jakie pokarmy i napoje mogą obniżać ciśnienie krwi? Nowe odkrycie naukowców z Niemiec i Irlandii wskazuje, że kluczowe znaczenie mają zawarte w nich... flawonoidy.
ŻywienieMonika Piorun
-
Salmonella w popularnej przyprawie. GIS wydał ostrzeżenie publiczne
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kurkumy suszonej, w której wykryto bakterię Salmonella grożącą zatruciami pokarmowymi.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Zdrowy koktajl bez blendera. Ma tylko 2 składniki!
Młody jęczmień możemy kupić w każdym supermarkecie i sklepie ze zdrową żywnością. Przygotowanie zdrowego koktajlu wymaga tylko dolania wody.
PrzepisyProdukty -
Dlaczego uwielbiamy słodycze? Odpowiada za to ten mechanizm w mózgu
Słodycze sprawiają, że krótkoterminowo będziemy czuć się dobrze – nie należy jednak dawać się temu zwieść. Dlaczego?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyDiety -
Jak usunąć nadmiar tłuszczu z potraw? Oto sprawdzone domowe patenty
Poznaj kilka skutecznych trików na zebranie nadmiaru tłuszczu z potraw smażonych, sosów, zup i warzyw. Jedz zdrowiej!
Odchudzanie -
Mirabelki i ich korzyści zdrowotne. Będziecie zdziwieni, co w sobie kryją
Te małe, ciemnożółte śliwki są charakterystycznym owocem późnego lata i jesieni. Jakie wartości odżywcze mają mirabelki?
-
Płaski brzuch dzięki... kawie? 5 nawyków, które pomagają osiągnąć wymarzoną figurę
Choć kawa może być bardzo zdrowa – chroni przed stłuszczeniem wątroby, ma pozytywny wpływ na metabolizm i nawet o 21 proc. obniża ryzyka raka wątrobowokomórkowego – to jeśli tylko dodajemy do niej nieodpowiednie składniki, może być...
OdchudzanieDietyMonika Piorun
-
Po zjedzeniu ryżu czujesz się śpiący? Dietetyk wyjaśnia, dlaczego tak jest
Zjedzenie ryżu może skutkować wytworzeniem większej ilości hormonu snu – melatoniny. Proces ten nie jest jednak oczywisty.
ProduktyŻywienie -
Naukowcy z Harvardu: Spożywanie produktów z witaminą D chroni przed rakiem jelita grubego
Wzbogacenie codziennej diety o pokarmy zawierające witaminę D może nawet o 50 proc. ograniczać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Dotyczy to zwłaszcza ludzi poniżej 50. roku życia, u których tego typu nowotwór jest bardzo trudny...
ŻywienieProduktyMonika Piorun
-
Woda z kiszonych ogórków, po gotowaniu ziemniaków czy jaj. 6 cennych płynów, które można wykorzystać
Choć wydają się bezwartościowym odpadem, to mają cenne właściwości. Woda z kiszonych ogórków i kapusty, woda po gotowaniu makaronu, ryżu, ziemniaków to płyny, których nie powinniśmy wylewać do zlewu. Można je wykorzystać z pożytkiem dla...
ProduktyŻywienie -
Kwasica ketonowa – niebezpieczne powikłanie cukrzycowe. Czym się przejawia?
Kwasica ketonowa oraz związana z nią śpiączka ketonowa stanowią jedno z zagrożeń nieleczonej lub niewłaściwie leczonej cukrzycy insulinozależnej.