-
Dlaczego warto jeść agrest i porzeczkę? Cudowne właściwości letnich owoców
Letnie owoce to nie tylko doskonałe źródło witamin i minerałów. Wiele z nich odznacza się cennymi właściwościami prozdrowotnymi, które pomagają łagodzić objawy chorób lub zapobiegają wystąpieniu częstych dolegliwości zdrowotnych. Do...
Produkty -
Dlaczego warto jeść kiszone cytryny? Od dziś je pokochasz
Kiszone cytryny od jakiegoś czasu są dietetycznym hitem. Choć różnie bywa z takimi „wynalazkami”, to w tym przypadku faktycznie mamy do czynienia z produktem o pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Wyjaśniamy, dlaczego kiszone cytryny...
Produkty -
5 zaskakujących właściwości zdrowotnych cytryny
Cytryna to owoc, który wspiera odporność i rewelacyjnie działa na organizm. Jakie ma właściwości?
Produkty -
Chia – superfood, którego nazwa oznacza... siłę! 7 mało znanych zalet „ziarenek mocy”
Aztecka nazwa chia, którą określano szałwię hiszpańską, w dosłownym tłumaczeniu oznacza siłę. Przez długie lata niepozorne ziarenka ceniono tak bardzo, że używano ich nawet jako waluty. Nic dziwnego – niewiele produktów jest równie...
ŻywienieMonika Piorun
-
Czy osoby z zespołem jelita drażliwego mogą jeść pieczywo pełnoziarniste?
Zespół jelita drażliwego naraża na dolegliwości takie jak wzdęcia, skurcze, zaparcia lub biegunka. Czy chleb może je wzmagać?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Te owoce mają najwięcej cukru. Uważaj na ich nadmierne spożycie
Chociaż cukier zawarty w owocach nie jest szkodliwy dla organizmu, nadal wlicza się do dziennego spożycia kalorii.
Produkty -
6 tłustych pokarmów, które musisz uwzględnić w diecie
Tłuszcz jest ważną częścią zdrowej diety. Jego zdrowe odmiany są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Uwaga! Sanepid wycofuje kilkanaście partii lodów. Wykryto w nich rakotwórczy składnik
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące lodów spółki „FF Marka Własna”, w których pojawił się szkodliwy dla zdrowia tlenek etylenu. Jego obecność w żywności jest zabroniona na terenie Unii Europejskiej.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Jaki wpływ na organizm ma jedzenie papryki?
Jedzenie papryki dostarcza wielu korzyści zdrowotnych – m.in. poprawia odporność oraz może obniżyć ciśnienie krwi.
Produkty -
Jak jedzenie migdałów wpływa na organizm?
Te niepozorne orzechy mogą wpływać na organizm wielowymiarowo – od poprawy jakości cery do zmniejszania poziomu cholesterolu.
ProduktyDiety -
Czy pszenica jest szkodliwa? Fakty żywieniowe na temat pszenicy
Pszenica to zboże, wokół którego narosło wiele kontrowersji. Czy pszenica jest szkodliwa dla zdrowia?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nie tylko ogórki kiszone – oto najczęstsze zachcianki kobiet w ciąży. Lista może zaskoczyć
Ciążowe zachcianki są naturalnym sygnałem organizmu informującym o potrzebie uzupełnienia ważnych składników odżywczych.
Bezpieczeństwo żywności -
5 pomysłów na nietypowe kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku!
Warzywa i owoce są zdrowe – wszyscy o tym wiemy. Ale wiemy również, że można podkręcić ich walory zdrowotne. Wystarczy je zakisić!
ProduktyŻywienie -
Lody czy sorbet – co jest zdrowsze i mniej kaloryczne?
Sorbet owocowy czy mleczne lody – co wybrać jako zdrowy deser? Odpowiedź nie jest oczywista i zależy od składu produktów.
ProduktyOdchudzanie -
Uważaj na te suplementy! Sanepid wycofuje 7 popularnych preparatów w tabletkach musujących
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu przez firmę Polski Lek Sp. z o. o. dystrybuowanych przez nią suplementów diety, w których znaleziono składnik zanieczyszczony tlenkiem etylenu.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościOdchudzanie -
Epidemia otyłości wśród pracowników biurowych. Blisko połowa przytyła 4 do 6 kg
Jak wynika z nowego raportu firmy Dailyfruits, 44% Polaków przytyło w okresie pracy zdalnej. Najwięcej z nich przytyło między 4 kg a 6 kg. Pracując zdalnie 42% respondentów je więcej słodyczy, a 35% sięga częściej po chipsy i słone...
OdchudzanieDiety -
6 produktów spożywczych z najlepszą zawartością chromu. Smaczna i zdrowa lista
Chrom to pierwiastek, który reguluje metabolizm i ułatwia odchudzanie. W jakich produktach się znajduje?
OdchudzanieProdukty -
Czym grozi jedzenie robaczywych owoców?
Sezon na letnie owoce w pełni, jednak często obawiamy się po nie sięgać z powodu nieproszonych lokatorów. Robaki w owocach świadczą o tym, że są one zdrowe, bo nie zostały opryskane chemicznymi środkami ochrony roślin, jednak nie...
Produkty -
Konfitura z czerwonej cebuli na przeziębienie i odporność. Jak ją zrobić?
Konfitura z cebuli święci triumfy popularności. I nic dziwnego – jest smaczna i zdrowa. Jak ją zrobić?
PrzepisyProdukty -
7 najlepszych źródeł fosforu w diecie
Fosfor zapewnia energię i usprawnia metabolizm. Jakie produkty są dobrym źródłem fosforu?
Produkty -
Tylko 1% dziennego spożycia kalorii może pochodzić z tego pożywienia. Dlaczego jest niebezpieczne?
Czają się w ciasteczkach, chipsach, hamburgerach – za to w organizmie mogą powodować spustoszenie. Dlaczego nie warto jeść tłuszczów trans?
Bezpieczeństwo żywnościDiety