Śledzie po kaszubsku to jedna z ulubionych świątecznych przystawek Polaków. Być może nie tylko ze względu na jej smak, ale i łatwość przyrządzenia. Śledź po kaszubsku to ryba przygotowywana w pomidorach, jednak w przeciwieństwie np. do śledzia w oleju i z cebulą ma on bardziej słodkawy smak.
Poniżej prezentujemy przepis na śledzia po kaszubsku autorstwa ulubienicy wielu Polaków – Magdy Gessler.
Przepis na śledzie po kaszubsku według Magdy Gessler
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych z matiasa (matias to określenie dotyczące wieku śledzia – bardzo młodego okazu ryby, a nie jej gatunku)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 g cebuli
- 4 łyżki octu
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki całej gorczycy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Najpierw opłucz filety, a następnie mocz je w wodzie przez około 2-3 godziny, a w tym czasie wymień ją około 3-4 razy. Ten czas potrzebny do płukania filetów zależy od tego, jak bardzo są one słone – im bardziej, tym dłuższego płukania potrzebują.
Osobnym zadaniem jest przygotowanie na rozgrzanym oleju zeszklonej cebuli pokrojonej w kostkę lub w paski. W następnej kolejności dodaj cukier i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj również ocet, liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i duś całość przez kilka minut. Następnie zdejmij wszystko z ognia i dodaj gorczycę.
Dopraw śledzie do smaku pieprzem i i osusz. Wymoczone już filety odsącz, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój rybę na małe kawałki i połącz z pozostałymi składnikami.
Śledzie po kaszubsku możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku nawet przez około 2-3 tygodnie.
Czytaj też:
Pieczenie pierniczków świątecznych to atrakcja dla całej rodziny. Prosty przepis na pierniczki