-
PrzepisyProduktyŻywieniePrzygotowałam rodzinie oszukaną jajecznicę. Nikt się nie zorientował, że nie ma w niej jajekJajecznica to w mojej rodzinie śniadaniowy klasyk. Niedawno postanowiłam zrobić bliskim kulinarnego psikusa. Zrobiłam oszukaną jajecznicę. Wszyscy się nią zajadali i – ku mojemu zaskoczeniu – nikt nie zauważył, że w daniu brakuje jajek....
-
ProduktyŻywienieCztery genialne triki z jajkami, które musicie znać. Nie chodzi tylko o szybkie obieranieMacie dość popękanych jajek albo ich żmudnego obierania? Koniecznie wykorzystajcie proste, sprytne i szybkie patenty. Podpowiadamy też, jak bez trudu oddzielić białko od żółtka lub rozpoznać, czy jajko jest świeże.
-
ProduktyŻywienieNie kupuję już soków owocowych. Robię w domu ich zdrowszy zamiennik i oszczędzamGotowe soki sprzedawane w sklepach zwykle mają w sobie duże ilości cukru. Nierzadko zawierają też sztuczne barwniki i konserwanty. Dlatego postanowiłam zrezygnować z kupowania soków. Zamieniłam je na domowe napary na bazie owoców, które...
-
OdchudzanieŻywienieProduktyPij wodę z tymi składnikami i patrz, jak nadprogramowe kilogramy znikająWoda i kilka łatwo dostępnych składników, z których na co dzień korzystamy w kuchni. Tyle w zupełności wystarczy, by stworzyć napój wspomagający odchudzanie i oczyszczanie organizmu z toksyn. Zobaczcie, jak go przygotować.
-
OdchudzanieDietyŻywienieJoanna Kurowska schudła już 8 kg. Wyeliminowała z diety 4 produktyJoanna Kurowska zachwyca odmienioną sylwetką. Efekty metamorfozy widać gołym okiem. Aktorka tryska energią i wygląda znacznie młodziej. Czemu zawdzięcza swoją przemianę? Okazuje się, że jej sekret jest bardzo prosty. Sprawdźcie sami.
-
ŻywienieProduktyCo je się na śniadania w innych krajach? Te inspiracje sprawiają, że czasami czuję się jak na wczasachJeśli macie już dość klasycznych, polskich śniadań – koniecznie spróbujcie tego, co o poranku jedzą mieszkańcy innych krajów. Będzie ciekawie i pysznie. Może niektóre potrawy zagoszczą w waszym śniadaniowym menu na stałe.
-
PrzepisyProduktyŻywienieZrobiłam zielone smoothie z przepisu Ani Lewandowskiej. Nie obyło się bez modyfikacji, ale wyszło smaczneAnia Lewandowska chętnie dzieli się w mediach społecznoościowych przepisami na zdrowe i pożywne przekąski czy napoje. Postanowiłam wypróbować jeden z nich. Zobaczcie, czy ten kulinarny „eksperyment” się udał.
-
OdchudzaniePrzepisyŻywienieFit creme brûlée. Ma mniej kalorii niż francuski „klasyk”, a smakuje obłędnieCreme brûlée to jeden z najbardziej znanych i lubianych deserów na świecie. Podbił serca nie tylko Francuzów. Zresztą trudno się temu dziwić. Jest prosty i pyszny. Ma tylko jedną wadę – sporo kalorii. Na szczęście znalazłam sposób, by go...
-
PrzepisyŻywieniePlacuszki piernikowe robią furorę nie tylko od święta. Zobaczcie, jak je przyrządzićWielu osobom placuszki piernikowe przywodzą na myśl skojarzenia związane z Bożym Narodzeniem. Nie dajcie się jednak zwieść pozorom. Ten deser świetnie smakuje nie tylko od święta. Dodaje energii, poprawia humor i nie nastręcza dużych...
-
Żywienie
-
PrzepisyŻywienieProduktyEkspresowa szarlotka z kubka. Przepis na pyszny deser dla zabieganychSzarlotka gotowa w mniej niż 10 minut? To możliwe. Ta nieco „oszukana” wersja ciasta z jabłkami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie mają zbyt wiele wolnego czasu albo nie lubią spędzać go w kuchni. Zobaczcie, jak...
-
ProduktyŻywienieMały myk sprawi, że placki ziemniaczane przestaną ciemnieć, a do tego staną się jeszcze smaczniejszeNajprostszym rozwiązaniem, żeby masa ziemniaczana nie ciemniała, jest smażenie placków zaraz po starciu ziemniaków. Nie zawsze jednak to się udaje. Podpowiadamy, jaki patent wtedy wykorzystać.
-
Składniki odżywczeŻywienieTak organizm daje znać, że brakuje mu błonnika. Sprawdź, czy problem dotyczy ciebieBłonnik to włókno pokarmowe, które odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wielu narządów. Zbyt mała ilość tego składnika w diecie prowadzi do wielu problemów zdrowotnych. Objawy niedoboru błonnika są dość niespecyficzne....
-
ProduktyŻywienieMleko tańsze w Lidlu o ponad połowę. Spiesz się, bo promocja trwa tylko 3 dniZnana sieć supermarketów przygotowała kolejną ciekawą ofertę dla swoich klientów. Tym razem akcja promocyjna dotyczy mleka. Sprawdź, co trzeba zrobić, by kupić mleko w Lidlu za pół darmo.
-
OdchudzaniePrzepisyŻywienieTen budyń nie tuczy, a wspomaga odchudzanie. Sekret tkwi w 2 składnikachBudyń zwykle uchodzi za wroga odchudzania. Wiele osób na diecie odmawia sobie tego deseru, wychodząc z założenia, że to źródło zbędnych kalorii, które sprzyja powstawaniu nadprogramowych kilogramów, a nie ich zrzucaniu. Jednak nie zawsze...
-
ŻywienieSkładniki odżywczeNadmiar tego składnika w diecie „zapycha” tętnice. Nie chodzi tylko o tłuszczNiewłaściwy sposób odżywiania zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy. To prawda znana nie od dziś. Negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy wywiera jednak nie tylko nadmiar tłuszczu w diecie. Tętnicom szkodzą również zbyt duże ilości...
-
OdchudzanieŻywienieSkładniki odżywczeZnany dietetyk obala mity dotyczące odchudzania. Czwarta teza to „kompletna bzdura”Temat odchudzania budzi spore zainteresowanie. Wiele osób poszukuje w sieci odpowiedzi na pytanie: co zrobić, by zrzucić nadprogramowe kilogramy? Natrafia przy tym na mnóstwo różnych informacji i wskazówek. Niektóre rady, choć bardzo...
-
PrzepisyProduktyŻywienieTa wersja pizzy jednych bulwersuje, a innych zachwyca. Poznajcie mój sposób na włoski przysmakPizzę można zrobić na wiele różnych sposobów. W domowych warunkach do jej przygotowania wykorzystuje się zwykle piekarnik. Ja tym razem postawiłam na patelnię. Muszę przyznać, że włoski przysmak niczego nie stracił na tej „zamianie”. Za...
-
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywnościTakie ziemniaki zawierają w sobie groźną truciznę. Mąż aż krzyknął, jak zobaczył, że po nie sięgamJedzenie niektórych ziemniaków może okazać się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Tłumaczymy, jakie warzywa lepiej wyrzucić i nie ryzykować ewentualnym zatruciem. Musicie zwrócić uwagę na ich kolor.
-
ProduktyŻywienieCo zrobić, żeby posiłek pięknie się prezentował? Wprowadziłam małe zmiany, a uzyskałam efekt „wow”Choć najważniejsze jest, żeby serwowane danie było smaczne, to nie można zapominać o tym, że przecież też „jemy oczami”. Sprawdźcie, jakich trików użyć, by serwowane danie prezentowało się naprawdę wspaniale.
-
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieGIS wycofuje popularne ciastka. Wykryto w nich fragmenty metaluGłówny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu z obiegu wyrobów ciastkarskich. Ich spożycie może zagrażać zdrowiu. Mogą zawierać niebezpieczne kawałki metalu.