Białko roślinne nazywane jest także białkiem niepełnowartościowym, jednak w przypadku białka konopnego nie możemy mówić o niskich wartościach odżywczych. Białko konopne zawiera m.in. komplet 20 niezbędnych nam aminokwasów oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w stosunku 3:1, dzięki czemu korzystnie wpływają one na nasze zdrowie. Białko pozyskiwane z nasion konopi zawiera także unikalne substancje, które nie są obecne w białku roślinnym innego pochodzenia. Kto powinien włączyć do swojej diety białko konopne?
Białko konopne – czy jest bezpieczne dla zdrowia?
Konopie siewne, z których pozyskiwane jest białko konopne, nie mają wiele wspólnego z konopiami indyjskimi, które zawierają substancję psychoaktywną. Konopie siewne i pochodzące z nich produkty są w pełni legalne i bezpieczne dla zdrowia, więc nie trzeba obawiać się ich narkotycznego działania. Produkty spożywcze o działaniu prozdrowotnym, które pozyskiwane są z konopi siewnych m.in. olej konopny i białko konopne stają się coraz bardziej popularnym składnikiem diety osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu oraz naturalnej suplementacji witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów.
Białko konopne – właściwości
Proteina konopna odznacza się wyjątkowymi wartościami odżywczymi, dzięki czemu może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystują to m.in. wegetarianie i weganie, u których ze względu na rezygnację ze spożywania mięsa, mogą pojawić się niedobory witamin, minerałów czy aminokwasów.
W białku konopnym znajdziemy m.in.:
-
witaminy z grupy B,
-
witaminę C,
-
witaminę E,
-
20 niezbędnych aminokwasów (np. cysteinę, argininę i metioninę),
-
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT),
-
kluczowe dla naszego zdrowia minerały
- oraz kwas GLA.
Białko konopne nie zawiera laktozy i jest produktem bezglutenowym, więc może być spożywane przez osoby z nietolerancją lub alergią pokarmową.
Ze względu na swój skład białko konopne wykazuje działanie prozdrowotne. Pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, układ krążenia, układ pokarmowy oraz układ mięśniowy i kostny. Co więcej, badania udowodniły, że proteina konopna pomaga redukować przewlekłe stany zapalne w organizmie oraz wykazuje pozytywny wpływ na skórę i włosy.
Badania nad białkiem konopnym nadal trwają, jednak ich dotychczasowe wyniki pozwalają określić grupę osób, które powinny włączyć je do swojej diety.
Spożywanie białka konopnego zaleca się:
-
sportowcom oraz osobom intensywnie trenującym,
-
osobom chcącym zbudować masę mięśniową,
-
osobom z atrofią mięśniową i innymi schorzeniami mięśni,
-
osobom zagrożonym ryzykiem rozwoju schorzeń serca i układu krwionośnego,
-
osobom chcącym wzbogacić swoją dietę i dostarczyć do organizmu wartościowe białko roślinne, witaminy, minerały oraz aminokwasy,
-
osobom osłabionym oraz osobom, u których występują problemy z odpornością organizmu,
-
osobom, u których występują schorzenia skóry i włosów,
-
dzieciom i młodzieży w okresie wzrostowym (po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem),
-
osobom cierpiącym na przewlekłe bóle i schorzenia reumatyczne,
-
osobom zagrożonym osteoporozą
- oraz osobom, u których pojawiają się problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego.
Na włączeniu do diety białka konopnego może zyskać każdy. Produkt ten jest w 100% naturalny i bezpieczny dla zdrowia, a jego wysokie wartości odżywcze pomagają zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na niezbędne mu substancje. Białko konopne można dodawać do wielu różnych pokarmów, bo w małej ilości nie zmiana ono ich smaku. Trzeba pamiętać, że dla zachowania dobrego zdrowia powinniśmy stosować urozmaiconą dietę, więc warto sięgać też po inne źródła białka. W przypadku zawodowych sportowców i amatorów aktywnego trybu życia polecane są także suplementy białkowe, które zawierają w swoim składzie proteinę konopną.