Ciasto czekoladowe może nie zawierać ani cukru białego, ani... czekolady (zamiast niej jest kakao), a jednocześnie słodko smakować. Przekonuje o tym Anna Lewandowska, podając przepis na tego rodzaju wypiek. Wypróbujcie sami!
Zdrowe ciasto czekoladowe: składniki
- 2 szklanki mieszanki mąki bezglutenowej
- 1,5 szklanki cukru brzozowego lub erytrolu
- 5 łyżek kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- 100 ml gorącej wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa do ciasta czekoladowego: składniki
- 0,5 szklanki masła ghee
- 50 g kakao
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki cukru brzozowego
- 60 ml napoju ryżowego
Polewa do ciasta czekoladowego: sposób przygotowania
W średniej misce ubij masło i wanilię na gładką, kremową konsystencję. Dodaj kakao i ubijaj dalej aż do momentu, gdy składniki się połączą. Stopniowo dodawaj cukier (po jednej filiżance na raz), mleko roślinne i cały czas ubijaj. Jeśli polewa nie uzyska żądanej konsystencji, możesz dodać jeszcze więcej mleka.
Zdrowe ciasto czekoladowe: sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180℃. Następnie posmaruj masłem dwie 20-centymetrowe tortownice i na jakiś czas odłóż je na bok. Kolejny krok to wymieszanie w misce cukru, mąki, kakao, proszku do pieczenia, sody i soli. Mieszaj do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie dodaj jajka, mleko, olej i wanilię i ubij całość mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodaj gorącą wodę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Wlej ciasto do formy i piecz przez około 40 minut na środkowym poziomie w piekarniku. Następnie wyjmij ciasto i pozostaw je do ostygnięcia. Na koniec polej ciasto polewą.
instagramCzytaj też:
Przepis na jesień: gnocchi z sosem dyniowym i fetą