Każdego roku na śmietnikach ląduje miliony ton żywności. Lwia część produktów marnuje się w lodówce, gdzie zapomniane potrafią leżeć miesiącami, aż dadzą o sobie znać przykrym zapachem lub wątpliwym wyglądem. Jak temu zaradzić?
Przeorganizuj swoją lodówkę
Mise en place to francuski termin, który oznacza „umieszczenie wszystkiego na swoim miejscu” i jest zwykle używany w odniesieniu do gotowania. Idea ta może dotyczyć także lodówki. Polega ona takim ustawianiu produktów, aby by dokładnie wiedzieć, co się w niej znajduje. Entuzjaści twierdzą, że to jeden najlepszych sposobów, by nie marnotrawić żywności i przestać wciąż wyrzucać jej do kosza.
„Kiedy Twoja lodówka jest uporządkowana, jesteś bardziej świadomy jej zawartości i zużywasz żywność, zanim się zepsuje” – mówi Abbie Gellman, szef kuchni w Institute of Culinary Education.
Jak wcielić tę ideę w życie?
- Pogrupuj elementy według stref, aby uwzględnić grupy produktów: nabiał, mięso, warzywa, owoce morza, resztki, itp. Kategoryzowanie wszystkich przedmiotów i przechowywanie ich w wyznaczonym miejscu ułatwi ich przeglądanie i terminowe korzystanie z nich.
-
Za każdym razem, gdy dodajesz coś nowego do lodówki, przesuwaj starsze elementy do przodu. Ta metoda jest skuteczna w jak najszybszym zużywaniu starszych potraw, aby nic się nie zepsuło.
-
W przypadku resztek lub otwartych już produktów napisz nazwę wraz z datą otwarcia. Resztki przechowuj w oznaczonych pojemnikach.
- Aby produkty dłużej zachowały świeżość, należy odpowiednio je układać. Przechowuj ser i mleko na półkach, a nie na drzwiach. Korzystaj z szuflad na owoce. Mięso wykładaj na dolnej półce, z ręcznikiem papierowym na wypadek kapania.
- Rób okresowy przegląd lodówki, sprawdzaj daty przydatności i planuj potrawy z wyprzedzeniem.
- Zamrażaj nadwyżki żywności, aby zużyć ją w innym terminie.
Czytaj też:
10 produktów spożywczych o wyjątkowo długiej dacie przydatnościCzytaj też:
Jak przechowywać jajka? Ten błąd popełnia wiele osób