Czy dieta śródziemnomorska chroni przed demencją? Nowe badania

Czy dieta śródziemnomorska chroni przed demencją? Nowe badania

Dodano: 
Para seniorów, seniorzy
Para seniorów, seniorzy Źródło: Fotolia / Studio Mike
Dieta śródziemnomorska jest jedną z najlepiej przebadanych diet. Wyniki ostatnich badań sugerują, że zmniejsza na ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych u osób starszych.

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska oparta jest na żywności pochodzenia roślinnego–warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach i produktach pełnoziarnistych. Nieodłącznym jej elementem jest oliwa z oliwek dodawana do wielu potraw, sałatek, makaronu. Stosując dietę znad Morza Śródziemnego, można od czasu do czasu pozwolić sobie na czerwone wino w umiarkowanej ilości. Czerwone mięso, słodycze i żywność przetworzona nie są elementami diety śródziemnomorskiej i powinny być unikane.

Funkcje poznawcze

Pod pojęciem funkcji poznawczych rozumiemy umiejętności pozwalające na poznawanie świata zewnętrznego, tworzenie jego obrazu w umyśle i funkcjonowanie w nim. Składają się na nie postrzeganie otoczenia poprzez zmysły, uwagę i koncentrację, zapamiętywanie oraz logiczne myślenie. Zaburzenie funkcji poznawczych występuje w otępieniu (demencja), której główną przyczyną jest choroba Alzheimera.

Związek diety śródziemnomorskiej z ryzykiem demencji

W Europie od wielu lat trwają badania nad związkiem między dietą a chorobami. W Wielkiej Brytanii przebadano 8 009 seniorów. W grupie badanej oceniono rodzaj diety, funkcję poznawcze oraz ryzyko sercowo-naczyniowe. Okazało się, że pacjenci stosujący dietę śródziemnomorską mieli lepiej zachowane funkcje poznawcze oraz mniejsze ryzyko sercowo-naczyniowe. Wyniki wskazują, że warto do swojej kuchni wprowadzać elementy diety śródziemnomorskiej nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim ze względu na jej korzystny wpływ na zdrowie.

Czytaj też:
Kardiolog obala popularny mit na temat cholesterolu: To absurdalne twierdzenie