Wiele badań wykazało, że dieta ketogeniczna jest korzystna dla zdrowia serca i poprawy profili lipidowych określających ogólną ilość tłuszczu we krwi. Jedyne zastrzeżenie? Wiele z tych badań było krótkoterminowych (trwały krócej niż rok), więc naukowcy nie byli gotowi na jakiekolwiek długoterminowe oświadczenia zdrowotne.
Czytaj też:
Jak dieta wpływa na zdrowie psychiczne?
Jak działa dieta ketogeniczna?
Dieta ketogeniczna jest dietą o bardzo niskiej podaży węglowodanów i wysokiej podaży tłuszczu. Została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym doświadczającym napadów padaczkowych. Obecnie jest powszechnie stosowana w celach zdrowotnych. Pomaga również w utracie wagi. Dieta zakłada pozyskiwanie około 5-10 procent dziennej liczby kalorii z węglowodanów, 15-20 procent z białka i aż 70 procent z tłuszczu. Poważne ograniczenie węglowodanów (które domyślnie stanowią preferowane źródło paliwa w twoim ciele) zmusza organizm do spalania tłuszczu zamiast energii.
Badania wykazały, że dieta ketogeniczna przynosi szereg korzyści zdrowotnych, przynajmniej stosowana w krótkich okresach. Co najważniejsze, osoby na tej diecie doświadczyły znacznej utraty wagi, poprawił się u nich poziom cukru we krwi i oraz ogólne zdrowie serca i naczyń. Istnieje szereg wątpliwości względem tego, czy ta dieta jest zdrowa. Jeśli wybierzesz odpowiednią żywność, np. nienasycone tłuszcze, chude białka i złożone, wypełnione błonnikiem węglowodany, wówczas dieta będzie zdrowa, gdyż te pokarmy pomogą pozyskać ważne składniki odżywcze. Jest to jednak dieta bardzo restrykcyjna, co oznacza, że istnieje ryzyko niedostarczenia innych niezbędnych składników odżywczych, a przez to – narażenia na pewne niedobory. Chociaż niewątpliwie istnieją korzyści krótkoterminowe, w tym utrata masy ciała i poprawa poziomu cukru we krwi, brakuje udowodnionych naukowo długoterminowych korzyści zdrowotnych i/lub ryzyka związanego z przestrzeganiem tej diety.
Czytaj też:
Niskotłuszczowa czy niskowęglowodanowa? Którą dietę wybrać?
Cholesterol a dieta ketogeniczna
Wykazano, że dieta ketogeniczna wpływa zarówno na cholesterol LDL („zły”), jak i HDL („dobry”), ale badania były małe i krótkoterminowe i dały różne wyniki. Niektóre badania wykazały, że dieta ketonowa ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu LDL i HDL, podczas gdy inne nie wykazały żadnego efektu. Niektórzy zgłaszali wzrost poziomu cholesterolu LDL. Naukowcy mimo to zdają się być jednogłośni co do tego, że jedzenie produktów bogatych w składniki odżywcze podczas diety ketogenicznej nie wpłynie negatywnie na poziom cholesterolu ani zdrowie serca.
Ponadto dieta ketogeniczna poprawia markery zdrowia układu krążenia, w tym (według niektórych badań) poziom cholesterolu i trójglicerydów. Badania z 2004 roku sugerują, że osoby z otyłością i wysokim poziomem cholesterolu doświadczają większej utraty wagi i większej poprawy poziomu trójglicerydów i HDL na diecie ketogenicznej niż na tradycyjnej diecie niskotłuszczowej. Mniej badań dało niekorzystne wyniki, takie jak zwiększenie poziomu LDL i obniżenie HDL, które z czasem uległy poprawie.
Niektóre osoby, zwłaszcza z rodzinną hipercholesterolemią (odziedziczony wysoki poziom cholesterolu), chorobą nerek i chorobą wątroby, nie powinny stosować tej diety, ponieważ może pogorszyć ich stan. Warto wiedzieć, że nawet w przypadku zdrowych osób dieta ketogeniczna wypełniona nasyconymi tłuszczami z czerwonego mięsa i pełnotłustych produktów mlecznych, a w której brakuje owoców i warzyw, nie doprowadzi w dłuższej perspektywie do poprawy zdrowia serca i naczyń krwionośnych i może nawet wyrządzić pewne szkody.
Badanie z 2011 roku wykazało, że zdrowi mężczyźni mieli zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 po diecie o niskiej zawartości węglowodanów, a bogatej w tłuszcze nasycone.
Czytaj też:
Oto, dlaczego nie chudniesz na diecie ketogenicznej