Najlepsze jedzenie na zapalenie stawów według dietetyka

Najlepsze jedzenie na zapalenie stawów według dietetyka

Dodano: 
Bóle stawów
Bóle stawów Źródło:Shutterstock / one photo
Dieta na bóle i obrzęki stawów? Jak najbardziej. Odpowiednie produkty w codziennym jadłospisie mogą pomóc zmniejszyć przykre dolegliwości.

Ból i frustracja z powodu bolących stawów mogą drastycznie wpłynąć na codzienne życie. Sztywność i obrzęki stawów utrudniają wykonywanie codziennych zadań. Bóle i dolegliwości zwykle narastają z wiekiem. Jedną z rzeczy, jakie możesz zrobić dla zdrowia stawów i zmniejszenia bólu jest spożywanie zdrowszej żywności.

Co jeść, kiedy bolą stawy?

Zdaniem amerykańskiej dietetyczki Tristy Best, najlepszym jedzeniem na zapalenie stawów, są wszystkie pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. To między innymi tłuste ryby, orzechy włoskie czy nasiona chia. Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może nie tylko pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom zapalenia stawów, ale może również sprawić, że ból, jaki towarzyszy reumatoidalnemu zapaleniu stawów, będzie mniej dokuczliwy.

Specjalistka podkreśla także, że trzeba pamiętać o znalezieniu równowagi między kwasami tłuszczowymi omega-3 a kwasami omega-6. Wiele osób słyszało o kwasach tłuszczowych omega-3, ale kwasy omega-6 są mniej znane. Te drugie można znaleźć w olejach roślinnych i większości rodzajów orzechów. Mają działanie prozapalne jeśli są spożywane w nadmiarze. – Kiedy występuje nierównowaga między kwasami omega-3 i omega-6, ciało będzie chroniło się w stanie zapalnym – mówi Tristy Best.

Jedzenie czy suplementy na zdrowe stawy?

Żywność bogata w kwasy omega-3 to przede wszystkim ryby, takie jak halibut, dorsz, łosoś, makrela, tuńczyk czy sardynki. Ale też produkty pochodzenia roślinnego, takie jak olej sojowy, olej lniany i olej rzepakowy, nasiona chia, siemię lniane i orzechy włoskie. Kwasy omega-3 można także suplementować, ale to zawsze warto skonsultować ze swoim lekarzem.

Czytaj też:
Te nawyki osłabiają twoje kości i stawy. Numer 2 szczególnie zaskakuje

Źródło: Eat This