Już niedługo Wszystkich Świętych. Większość Polaków przyjeżdża wtedy do swoich bliskich, by wspólnie spędzić ten wyjątkowy czas. Zazwyczaj je się wtedy wspólnie obiad, a później rozmawia przy kawie i herbacie. Obowiązkowym elementem jest więc też pyszne ciasto. Ja w tym roku niestety nie będę mieć wystarczająco dużo czasu, by przygotowywać skomplikowane wypieki. Postanowiłam więc zrobić coś ekspresowego, ale wybitnie smacznego.
Szybkie ciasto na Wszystkich Świętych
Chodzi o napoleonkę. To klasyk, który smakuje niemal każdemu. Wykorzystam jednak sprytny trik, ponieważ nie będę sama przygotowywać spodu i wierzchu, a użyję gotowego ciasta francuskiego. Ten produkt dostaniesz w niemal każdym większym supermarkecie. To ogromna wygoda, a całość smakuje naprawdę świetnie.
Przepis: Napoleonka z ciasta francuskiego
Ten deser smakuje obłędnie. Zobaczysz, że każdy poprosi o przepis.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- około 350 g ciasta francuskiego
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru + dodatkowo do posypania
- 2 żółtka
- 200 g masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaRozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Gdy osiągnie temperaturę, wyjmij ciasto francuskie z lodówki, rozwiń je i przekrój na dwie części. Ułóż połowy ciasta na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach nakłuj ciasto widelcem. Od razu włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
- Robienie kremuOdlej z mleka około pół szklanki (ok. 250 ml) i wymieszaj ją rózgą z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, cukrem pudrem oraz żółtkami. Pozostałe mleko zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, wlej mieszankę mąk i żółtek, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i całkowicie ostudź. Ubij miękkie masło mikserem. Następnie – przy zmniejszonych obrotach – ciągle miksując, stopniowo dodawaj przestudzony budyń (po kilka łyżek naraz) aż powstanie jednolity, gładki krem.
- Chłodzenie ciastaWyłóż cały krem na jeden płat ciasta francuskiego, przykryj drugim płatem. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Po schłodzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
Pamiętaj, by użyć ciasta francuskiego wyjętego prosto z lodówki. Wtedy ładnie wyrośnie podczas pieczenia. Wybieraj też taki produkt, który ma w swoim składzie masło (a nie olej palmowy), ponieważ smakuje znacznie lepiej.
Co jeszcze można zrobić z ciasta francuskiego?
Takie gotowe ciasto francuskie to bardzo wszechstronny produkt, ponieważ możesz przyrządzić z niego zarówno słodkie wypieki, jak i te w wersji wytrawnej. Przygotujesz także pyszne rogaliki, które możesz nadziać ulubionym dżemem lub konfiturą. Doskonale sprawdzi się też do tego czekolada i świeże owoce, takie jak jabłka czy gruszki. Jesienią warto przygotować też cynamonowe ślimaczki, których cudowny zapach będzie się rozchodzić po całym domu.
Jeśli z kolei masz ochotę na coś wytrawnego, zrób paszteciki ze szpinakiem lub pieczarkami. Możesz upiec także kieszonki z serem i szynką. Ciekawym pomysłem jest też obtoczenie parówek takim ciastem — takie danie smakuje naprawdę doskonale.
Czytaj też:
Znasz już nowy skyr od Piątnicy? Dietetyczka: to strzał w dziesiątkę, jeśli chcesz schudnąćCzytaj też:
To najszybsze rogaliki, jakie znam. 5 minut pracy, a resztę robi za mnie piekarnik
