Kiszonki wzmocnią twoją odporność. Jak wykorzystać je w diecie?

Kiszonki wzmocnią twoją odporność. Jak wykorzystać je w diecie?

Dodano: 
Kiszonki.
Kiszonki.Źródło:Shutterstock / Tatjana Baibakova
Jeśli chcesz wzmacniać odporność, w twojej diecie nie powinno zabraknąć zdrowych kiszonek. Pomysłów na ich wykorzystanie w posiłkach jest całe mnóstwo.

O zaletach kiszonek przypomina pacjencki serwis pacjent.gov.pl, którego eksperci zachęcają, aby właśnie teraz, przed zimą i okresem nasilonych infekcji, wzmacniać swoją odporność. Jednym ze sposobów jest jedzenie kiszonek.

Jakie właściwości mają kiszonki?

Kisić można zarówno warzywa, jak i owoce. Jesień jest dobrym momentem na robienie kiszonek, ze względu na dostępność wielu świeżych owoców i warzyw, ale tak naprawdę można je robić całą zimę.

Dzięki jedzeniu kiszonek:

  • zwiększysz zawartość witamin C i E w organizmie,
  • zaspokoisz głód przy spożyciu małej liczby kalorii,
  • zwiększysz zawartość probiotyków w organizmie,
  • zapobiegniesz zaparciom,
  • wzmocnisz system odpornościowy,
  • poprawisz działanie układu pokarmowego,
  • zapobiegniesz infekcjom wywołanym przez drobnoustroje, takie jak: pasożyty, wirusy i grzyby,
  • zwiększysz przyswajalność składników pokarmowych zawartych w owocach i warzywach,
  • uregulujesz poziom cholesterolu, co zmniejszy ryzyko chorób cywilizacyjnych (kiszonki zmniejszają zły cholesterol i podnoszą dobry).

Jak wykorzystać kiszonki w codziennych posiłkach?

W kuchni warto eksperymentować i urozmaicać dania. Różne kiszonki dają tu ogromne pole do popisu. Eksperci serwisu pacjent.gov.pl radzą, jak wykorzystać je w codziennej diecie. Rób z nich:

  • surówki (miks kiszona marchewka z kapustą, dodatkiem czosnku, cebulą),
  • sałatki (miks sałat, pomidorki koktajlowe, cebula, czosnek, marchewka, olej lniany),
  • na ciepło/zimno przetarte (buraki, marchew, jabłka),
  • dodatek do obiadu (tarte surówki, miks sałat),
  • risotto z kiszonkami (ryż z burakami i cebulą, dodatkiem czosnku),
  • kasza/ryż z kiszonkami na słodko/wytrawnie (kasza z cukinią, pomidorem, porem, kasza z owocami – truskawkami/jabłkami, ryż na mleku/napoju roślinnym z jabłkami i orzechami),
  • paprykarz z kiszonej papryki,
  • pasty do kanapek,
  • dodatek do jajek gotowanych, omletów, jajecznicy.

Czytaj też:
4 rzeczy, które możesz zmienić w diecie dziecka, by wzmocnić jego odporność