Dieta bezglutenowa to jedna z diet leczniczych, które stosowane są w celu redukcji objawów chorobowych. U niektórych osób dostarczany do organizmu gluten wywołuje bardzo nieprzyjemne objawy np. wzdęcia, biegunki, ból brzucha oraz wymioty, a także prowadzi do poważnych zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych. Skutkiem nieleczonej nietolerancji glutenu lub rozwoju celiakii, która jest autoimmunologiczną chorobą o podłożu genetycznym, są m.in. nasilające się zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, do których zaliczamy zaburzenia w pracy wątroby i woreczka żółciowego oraz krwawienia wewnętrzne.
Dieta bezglutenowa powinna być stosowana we właściwy sposób. Nie jest zalecana rezygnacja ze spożycia glutenu w przypadku osób, których organizm właściwie reaguje na to białko.
Dlaczego podczas stosowania diety bezglutenowej przybierasz na wadze?
Produkty bezglutenowe, które dostępne są w sklepach, często zawierają liczne dodatki – ich zadaniem jest m.in. zmiana konsystencji żywności, a także poprawa jej smaku. Wysoko przetworzona żywność bezglutenowa zawiera także sporo cukru dodanego, który może powodować przybieranie na wadze. Aby dieta bezglutenowa w korzystny sposób wpływała na nasze zdrowie, powinna uwzględniać jak najmniej przetworzone produkty spożywcze, z których sami przygotujemy zdrowe posiłki.
Zanim rozpoczniesz odchudzanie, porozmawiaj z lekarzem
Stosowanie diety bezglutenowej u chorych na celiakię oraz osób nadwrażliwych na gluten powinno odbywać się pod kontrolą lekarza i dietetyka. Wzrost masy ciała na diecie bezglutenowej jest najczęściej związany z popełnianymi błędami żywieniowymi. Koniecznie skonsultuj się ze specjalistą, który podpowie, jak bezpiecznie schudnąć na diecie bezglutenowej oraz uniknąć ponownego przybierania na wadze.
Najważniejsze zasady odchudzania na diecie bezglutenowej
- Ogranicz kaloryczność posiłków o około 500 kcal na dobę, co pozwoli chudnąć około ½ kilograma tygodniowo.
- Regularnie spożywaj 3 posiłki główne i 2 zdrowe przekąski.
- Włącz do codziennego menu źródła białka, które wspomaga odchudzanie i zapewnia długie uczucie sytości.
- Zrezygnuj ze spożywania gotowych produktów bezglutenowych z niepotrzebnymi dodatkami i zastąp je bezglutenowymi ziarnami z pełnego przemiału.
- Czytaj etykiety produktów spożywczych, wybierając pokarmy z krótkim składem.
- Zrezygnuj ze spożywania słodyczy i innych bezglutenowych przekąsek, które dostępne są w sklepach.
- Przygotowuj posiłki samodzielnie.
- Ćwicz regularnie przynajmniej kilka minut dziennie.
- Ogranicz stres.
- Śpij 7-9 godzin.
Dzięki przestrzeganiu powyższych zasad odchudzanie na diecie bezglutenowej może być nie tylko efektywne, ale także bezpieczne dla zdrowia. Pamiętaj, że szybka utrata wagi dzięki głodówkom i stosowaniu monodiet, choć kusząca, jest bardzo niebezpieczna i kończy się efektem jo-jo.
Czytaj też:
Zachwycający przepis na rozgrzewający krem marchewkowy. Bez nabiału, sorbitolu, glutenuCzytaj też:
6 naturalnych produktów, które nie zawierają glutenu