Zachwycający przepis na rozgrzewający krem marchewkowy. Bez nabiału, sorbitolu, glutenu

Zachwycający przepis na rozgrzewający krem marchewkowy. Bez nabiału, sorbitolu, glutenu

Dodano: 
Zupa krem z marchewki
Zupa krem z marchewki Źródło: Fotolia / Autor: kitchenkiss.de
Marchew to warzywo, które ze względu na swoje prozdrowotne właściwości powinno często pojawiać się w naszym jadłospisie. Rozgrzewający krem marchewkowy, który proponujemy, jest smaczny i pełny witamin. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Mogą go spożywać również osoby, które są na diecie bezglutenowej, bezmlecznej czy cierpią na problemy jelitowe.

Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów — przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Szczególnie cenny jest beta-karoten, czyli prowitamina A. Przekształca się on w organizmie człowieka w witaminę A, która odpowiada m.in. za to, że dobrze widzimy. Jedzenie marchewki zaleca się osobom, które cierpią na niedożywienie czy niedokrwistość. Włączenie do jadłospisu zupy marchewkowej to doskonały pomysł – wskazują dietetycy. Jej smak wzbogaci dodanie surowego imbiru.

Dlaczego do zupy z marchewki warto dodać imbir?

Imbir to przyprawa stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Skutecznie zwalcza objawy przeziębieniagrypy. Korzeń imbiru zawiera m.in.:

  • witaminę C,
  • witaminy B1 i B2,
  • witaminę E, A i K,
  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • potas.

Autorzy e-booka MajAcademy „MajDiet” zalecają przepis na krem marchewkowy bez nabiału, sorbitolu, glutenu i fruktozy.

Przepis: Rozgrzewający lekkostrawny – krem marchewkowy – bez nabiału, bez sorbitolu, bez glutenu

zupa z marchewki

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • Składniki:
  • 450g marchewki
  • 200g ziemniaków
  • 10g imbiru
  • 15g bulionu drobiowego lub warzywnego LF
  • 500g wody
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywWarzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Gotowanie i miksowaniePrzełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj bulion, surowy obrany imbir i zmiksuj wszystko.
  3. Nadaj zupie odpowiednią konsystencję i przypraw jąJeśli wolisz zupy bardziej płynne, dolej wody i przypraw do smaku.

Czytaj też:
Czym zastąpić mąkę pszenną? 10 najlepszych zamienników
Czytaj też:
Jak zagęścić zupę krem? 5 sprawdzonych sposobów na zagęszczenie zupy

Opracowała:
Źródło: MajAcademy MajDiet