Purée z kalafiora. Zastąp nim ziemniaki, żeby schudnąć

Purée z kalafiora. Zastąp nim ziemniaki, żeby schudnąć

Dodano: 
Purée z kalafiora
Purée z kalafiora Źródło:Unsplash
Jeśli chcesz w łatwy sposób kilka zbędnych kilogramów, zastosuj ten prosty sposób. Zastąp ziemniaki do obiadu purée z kalafiora. Przepis jest prosty.

Kalafior to warzywo, które doskonale nadaje się dla osób dbających o linię. Jest znacznie mniej kaloryczny niż ziemniaki. Ma zaledwie 23 kcal w 100 g i bardzo niski indeks glikemiczny (IG 15), co wskazuje, że po spożyciu go nie nastąpi gwałtowny wzrost cukru we krwi. Co ciekawe kalafior, ma niską wartość kaloryczną nawet po obróbce termicznej. Dla porównania, w 100 gramach ugotowanych ziemniaków, znajduje się 66 kcal, a indeks glikemiczny (IG 78). Ponadto kalafior jest źródłem błonnika, który daje uczucie sytości na długi czas. Włączenie do jadłospisu purée z kalafiora zalecane jest więc osobom na dietach odchudzających, ale też chorym na cukrzycę oraz z insulinoopornością.

Przepis: Purée z kalafiora

Łatwo i szybko je przygotujesz. Jest doskonałym dodatkiem do mięs oraz ryb.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kalafior
  • 100 g masła
  • sól
  • ew. łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj kalafiorKalafior oczyść, pokrój na małe różyczki, włóż do garnka i posól. Ugotuj do miękkości (ok.10 min) i odcedź.
  2. Zblenduj składnikiDo ugotowanego kalafiora dodaj masło i ew. cynamon. Całość zblenduj.

Jedzenie purée z kalafiora korzystnie działa na zdrowie

  • Kalafior to warzywo o silnym potencjalne antynowotworowym. Zawiera sulforafan, czyli związek o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, który zapobiega powstawaniu nowotworów.
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, jak również stanu zapalnego błony śluzowej żołądka i przełyku.
  • Pozytywnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych i poprawia krążenie krwi.
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia.
  • Wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów, a także innych schorzeń o podłożu reumatycznym.

Uwaga: Jedzenia potraw z kalafiora powinny unikać kobiety w ciąży, gdyż są ciężkostrawne i mają właściwości gazotwórcze. Niewskazane są również dla osób chorujących na niedoczynność tarczycy oraz chorobę Hashimoto. Podobnie jak inne warzywa kapustne, kalafior wykazuje bowiem właściwości wolotwórcze.

Czytaj też:
Napady głodu możesz kontrolować. Co jeść, aby nie czuć głodu?
Czytaj też:
Jak jeść makaron i nie przytyć? Poznaj sekrety Włochów

Źródło: Odżywianie WPROST.pl