Najnowsze badania pokazują, że dieta bogata w wapń może korzystnie wpłynąć na obniżenie otyłości brzusznej oraz parametrów układu krążenia. Zalecane dzienne spożycie tego pierwiastka wynosi 800-1000 mg dla osoby dorosłej.
W doświadczeniu przeprowadzonym przez naukowców z Rio de Janeiro State University wzięło udział 50 otyłych osób obu płci w wieku 22-55 lat. Uczestników badania podzielono na dwie grupy. Dla wszystkich ustalono kaloryczność diety na poziomie ok. 800 kcal. Jedna grupa otrzymywała w ciągu doby żywność zawierającą mniej niż 500 mg wapnia na dobę, natomiast druga - ok. 1200-1300 mg. 39 osób ukończyło badanie.
Po 16 tygodniach zaobserwowano zmniejszenie wskaźników antropometrycznych oraz wartości ciśnienia w obu grupach. Osoby odżywiające się pokarmem o podwyższonej ilości wapnia miały dodatkowo bardziej obniżony poziom insuliny we krwi oraz obwodu w pasie w stosunku do wyników grupy drugiej.
W organizmie człowieka znajduje się ok. kilogram wapnia. Pierwiastek bierze udział w pracy układu nerwowego, odpowiada za kurczliwość mięśni, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, pełni jedną z głównych ról w procesie tworzenia zębów i kości. Wapń możemy znaleźć w mleku, serze, orzechach, migdałach czy zielonych warzywach (sałata, szpinak, kapusta). Wyniki badań naukowców z Rio de Janeiro State University sugerują, że dieta bogata w ten pierwiastek może mieć korzystny wpływ na zmniejszenie parametrów układu krążenia oraz obniżenie otyłości brzusznej.
Po 16 tygodniach zaobserwowano zmniejszenie wskaźników antropometrycznych oraz wartości ciśnienia w obu grupach. Osoby odżywiające się pokarmem o podwyższonej ilości wapnia miały dodatkowo bardziej obniżony poziom insuliny we krwi oraz obwodu w pasie w stosunku do wyników grupy drugiej.
W organizmie człowieka znajduje się ok. kilogram wapnia. Pierwiastek bierze udział w pracy układu nerwowego, odpowiada za kurczliwość mięśni, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, pełni jedną z głównych ról w procesie tworzenia zębów i kości. Wapń możemy znaleźć w mleku, serze, orzechach, migdałach czy zielonych warzywach (sałata, szpinak, kapusta). Wyniki badań naukowców z Rio de Janeiro State University sugerują, że dieta bogata w ten pierwiastek może mieć korzystny wpływ na zmniejszenie parametrów układu krążenia oraz obniżenie otyłości brzusznej.
interia.pl, bpe