Czy można jeść borówki po ugotowaniu? Oczywiście, że tak. Trzeba jednak liczyć się z faktem, że po poddaniu ich działaniu wysokich temperatur tracą większość swoich właściwości odżywczych. A biorąc pod uwagę, jak cennym źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, sodu, żelaza oraz witaminy A są, szkoda je gotować. Jedzmy jak najwięcej borówek w sezonie letnim, ale na surowo.
Dlaczego warto jeść borówki? Właściwości prozdrowotne
Borówka jest niskokaloryczna, dlatego można ją spożywać bez obaw o figurę. W dodatku jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, które wspierają pracę organizmu i chronią przed szeregiem różnych chorób. Już sam kolor tych owoców świadczy o dużej ilości antyoksydantów i polifenoli.
-
Przeciwutleniacze chronią ciało przed wolnymi rodnikami, które są niestabilnymi cząsteczkami, powodującymi występowanie stresu oksydacyjnego. Wolne rodniki mogą uszkodzić komórki i przyczynić się do starzenia się i chorób, takich jak nowotwory. Wykazano, że przeciwutleniacze w jagodach zmniejszają główny czynnik ryzyka chorób serca, zapobiegając uszkodzeniom oksydacyjnym „złego” cholesterolu LDL.
-
Regularne spożycie borówki wiąże się z obniżeniem ciśnienia krwi, a więc maleje ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
-
Stres oksydacyjny może przyspieszyć proces starzenia się mózgu, wpływając negatywnie na funkcjonowanie mózgu. Przeciwutleniacze z borówek mogą wspomóc pracę mózgu.
-
Podobnie jak żurawina, jagody zawierają substancje, które mogą zapobiegać wiązaniu się niektórych bakterii ze ścianą pęcherza moczowego, co może zapobiegać zakażeniom dróg moczowych.
Czytaj też:
Nie żałuj sobie czereśni! 7 faktów na ich temat, o których mogłeś nie wiedzieć