Makowiec to jedno z ciast, bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Nie trzeba go kupować w cukierni – można w łatwy sposób samodzielnie przygotować w domu. Warto spróbować, tym bardziej, że zawiera on wiele zdrowotnych właściwości.
Makowiec: właściwości maku
1. Makowiec dla zdrowego serca
Każda porcja maku zawiera znaczną ilość kwasu linolowego, należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-6, które zapewniają ochronę przed chorobami serca. Co więcej, kwas linolowy pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie, a także usprawnić pracę wątroby i nerek. Należy jednak zauważyć, że nadmierne ilości kwasów tłuszczowych omega-6 mogą powodować szkodliwe skutki dla organizmu. Zaleca się więc zdrową równowagę kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, aby zachować zdrowie serca.
2. Makowiec dla zdrowych mięśni i kości
Mak zawiera zarówno żelazo, jak i fosfor, minerały niezbędne do utrzymania zarówno mięśni, jak i kości. Co więcej, jedna porcja maku pełna jest wapnia, stanowiącego budulec kości. W 100 g maku znajdziemy 1260 mg tego pierwiastka, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na niego. Ponadto, mak pełen jest także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do których należą: witamina A, witamina C, witamina D oraz witamina E.
3. Makowiec cennym źródłem błonnika
Nasiona maku zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga układ trawienny w metabolizowaniu i płynnym przetwarzaniu spożywanego pokarmu, zapobiegając zaparciom i innym problemom trawiennym.
4. Makowiec dla lepszej pracy mózgu
Zawarte w makowcu wapń, żelazo i magnez to minerały potrzebne organizmowi do regulacji aktywności mózgu i rozwoju neuronów. Pomagają również w produkcji neuroprzekaźników.
5. Makowiec a anemia
Obfitość miedzi i żelaza w maku poprawia tworzenie czerwonych krwinek, co pomaga w zapobieganiu anemii i innych chorób związanych z krwią.
Czytaj też:
Jak zrobić idealne, świąteczne pierniczki?
6. Makowiec a samopoczucie psychiczne
Zażywanie łyżeczki oleju z maku przed pójściem spać pomaga łagodzić objawy bezsenności poprzez relaksację.Makowiec a odchudzanie
Makowiec, jak większość ciast, raczej nie przysłuży się osobom na diecie. Jako że połowę zawartości ziarenka maku stanowi tłuszcz, makowiec jest kaloryczny – w jednej jego porcji mieści się 350 kcal (to tyle samo, ile ma pączek). Święta Bożego Narodzenia to jednak szczególny czas, w którym kalorie można liczyć z mniejszą dokładnością niż w inne dni roku.
Makowiec: jak się przygotować do zrobienia ciasta?
Przede wszystkim, lepiej nie kupować masy makowej ze sklepu, a jeśli nie chcemy jej wykonać samodzielnie, warto dokładnie sprawdzić jej skład przed włożeniem do koszyka. W sklepowych produktach maku jest bowiem najczęściej najmniej – zdecydowanie więcej w nich wody i syropu glukozowo-fruktozowego. W masach makowych nie brakuje też nierzadko barwników, konserwantów, sztucznych aromatów.
Jeśli jednak bardzo zależy nam na oszczędzeniu czasu, można skorzystać z gotowego zmielonego maku. Pamiętajmy także o tym, że w makowcu masy makowej powinno być więcej niż samego ciasta. Mak, aby był łatwiejszy do zmielenia, namaczamy w wodzie przez noc. Następnego dnia należy odcedzić z niego wodę
Przepis na makowiec według Andrzeja Polana
Andrzej Polan to szef kuchni, który pracował w wielu polskich restauracjach, jest autorem książki kucharskiej oraz wielu artykułów poświęconych tej tematyce. Poniżej przedstawiamy przepis Andrzeja Polana na makowiec z kajmakiem i smażonymi mandarynkami.
Składniki:
- 2 puszki mleka skondensowanego w puszkach
- 500 ml mleka
- 250 g maku
- 7 jajek
- kilka mandarynek
- miód do ich przysmażenia
- 100 ml rumu
- aromat rumowy
- 2 szt. cukru wanilinowego
- 2 czekolady
- 150 g cukru drobnego do pieczenia
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
-
soda oczyszczona
- 100 ml śmietanki 36-procentowej
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
Włóż do garnka z gotującą się wodą mleko w puszkach i gotuj je na małym ogniu przez około 2 godziny. W osobnym garnku zalej mak wrzącym mlekiem i przez chwilę go pogotuj, aby spęczniał. Następnie weź maszynkę do mięsa z małymi oczkami i przepuść przez nią mak dwukrotnie. Białka ubij ze szczyptą soli, a gdy zrobią się sztywne, dodawaj powoli drobny cukier, cały czas ubijając. Gdy masa zacznie wyglądać niemal jak beza, dodaj do niej żółtka i ponownie ubijaj jeszcze przez chwilę.
Wróć teraz do przygotowanego wcześniej maku i połącz go z proszkiem do pieczenia, sodą oraz bułką tartą, a następnie całość dodaj do ubitych jajek i wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę pokrytą pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170℃ przez około 20 minut. Po upieczeniu zawiń ciasto w rulon i poczekaj aż się ochłodzi. Ostudzone już ciasto pokryj rumem i sokiem mandarynkowym z części mandarynek. Pozostałe owoce pokrój w plastry i podsmaż na miodzie. Połącz masę kajmakową z rumem i aromatem rumowym, posmaruj nasączone ciasto i zwiń roladę. Znów poczekaj aż się schłodzi, a następnie polej czekoladą zmieszaną ze śmietaną.
Jeśli przepis nie brzmi łatwo, a skomplikowanie, zobacz, jak Andrzej Polan przygotowuje makowiec na żywo. Na poniższym filmiku znajdziesz również przepisy na makowe zawijańce i ponczowe makowe z mandarynkami i miodem.
Czytaj też:
Cynamon dobry nie tylko od święta. Działa na zdrowie na co dzień