Skórka z tego kawałka pysznego, aromatycznego sera, który kupiłeś na domowe przyjęcie. Kości z ud pieczonego kurczaka, którego wczoraj zjadłeś na obiad. Skórka z pomarańczy, którą wyciskałeś na poranną szklankę soku. Nie, wspólnym mianownikiem tych wszystkich rzeczy nie jest to, że to śmieci! Chodzi o to, że te resztki jedzenia można zachować i zmienić ich przeznaczenie, stosując je w wielu różnych daniach.
Niezależnie od tego, czy schowasz coś do zamrażarki, czy dodasz w niedalekiej przyszłości do dania podczas testowania nowego przepisu, istnieje niezliczona ilość powodów, aby oszczędzać resztki jedzenia zamiast je wyrzucać. Oto kilka typowych pozostałości z jedzenia, które można zachować, a także kilka przykładów tego, co możesz z nimi zrobić.
Czytaj też:
Czy mąka się psuje? Oto, co należy wiedzieć
Które resztki warto zachowywać – i w jakim celu?
1. Kości z kurczaka
Czy wczorajszy obiad obejmował udka z kurczaka? Nie wrzucaj kości do śmieci! Możesz ich użyć do robienia domowego wywaru – i będzie o wiele lepszy niż wersja kupiona w sklepie. Ugotuj kości wraz z odpowiednimi ziołami, a następnie zredukuj wodę do wrzenia. Kiedy to zrobisz, będziesz miał smakowitą bazę do zup lub gulaszu. Nie zapomnij wyjąć kości przed dodaniem reszty składników!
2. Skórki z sera
Czy kupiłeś kawałek (lub więcej) parmezanu i nie dokończyłeś go? Będziesz chciał uratować skórkę! Skórki serowe dają szereg pysznych możliwości na przygotowanie różnych dań. Możesz wrzucić je do garnka z kośćmi z kurczaka, aby zrobić wywar z kurczaka, lub ugotować wywar tylko ze skórkami, by stworzyć bazę dla zup wegetariańskich.
3. Fusy z kawy
Nie, nie sugerujemy, abyś gotował wywar na zupę z fusów. Ale są świetne do czyszczenia! Miska fusów kawy może pomóc zneutralizować nieprzyjemny zapach w lodówce lub kuchennym koszu na śmieci.
4. Resztki z przygotowania mleka migdałowego
Robisz mleko migdałowe w domu? Nadal możesz użyć papki, która pozostała po tej produkcji. Doskonale nadaje się do robienia deserów na bazie migdałów, takich jak ciasteczka, a nawet można jej użyć do zrobienia masła migdałowego.
5. Łodygi brokułu
Korona jest najbardziej popularną częścią brokułów, ale możesz również używać łodyg i liści w swoich przepisach! Łodygi brokułów są dobrym źródłem błonnika i mogą być tak samo smaczne w przepisach jak korony. Pokrój łodygi brokułów, usmaż je, lub zjedz na surowo ze zdrowym sosem.
6. Pestki arbuza
Nie, nie wyhodujesz arbuzów w żołądku, jeśli zjesz nasiona arbuza. Mają wiele korzyści odżywczych i są dobrym źródłem magnezu. Spróbuj uprażyć pestki i podaj je z sokiem z limonki i odrobiną chili w proszku.
7. Pozostałości w słoiku po maśle orzechowym
Nie wyrzucaj pustych słoików po maśle orzechowym z masłem orzechowym na ściankach słoika. To świetne naczynie do robienia nocnej owsianki. Po dodaniu płatków, mleka i innych składników bardzo łatwo jest wymieszać masło orzechowe po nocy z owsianką i nadać jej w ten sposób wspaniały smak.Czytaj też:
Jak zamrażać i rozmrażać chleb, aby smakował jak najlepiej?