W „Dzień Dobry TVN” dyplomowany coach zdrowia Agnieszka Cegielska opowiedziała, jakie inne właściwości ma morwa. Komu najbardziej pomoże?
Ze względu na słodki smak, imponującą wartość odżywczą i różne korzyści zdrowotne morwa zyskuje popularność na całym świecie.
Owoce morwy są często spożywane suszone, podobnie jak rodzynki. W tej formie zawierają 70% węglowodanów, 14% błonnika, 12% białka i 3% tłuszczu – dzięki czemu mają dość wysoką zawartość białka w porównaniu do większości jagód. Zawierają duże ilości żelaza i witaminy C, a także przyzwoite ilości potasu oraz witamin E i K.
Morwy mogą obniżać poziom cholesterolu, zapobiegać stłuszczeniu wątroby i poprawiać kontrolę poziomu cukru we krwi. Zmniejszają również stres oksydacyjny, co może zmniejszać ryzyko raka.
Morwy zawierają kilka związków roślinnych, takich jak antocyjany, kwas chlorogenowy, rutyna i myricetyna. Głębokie i dojrzałe jagody są bogatsze w te związki niż jagody bezbarwne.
-
Antocyjany Rodzina przeciwutleniaczy, które mogą hamować utlenianie LDL (złego) cholesterolu i zapewniają korzystne działanie przeciw chorobom serca.
-
Kwas chlorogenowy. Przeciwutleniacz bogaty w wiele owoców i warzyw.
-
Rutyna Silny przeciwutleniacz, który może pomóc chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak rak, cukrzyca i choroby serca.
-
Myricetin. Związek, który może działać ochronnie na niektóre nowotwory.