Spirulina to alga o niezwykłych właściwościach. Mało kto wie, że ma aż 4 razy więcej białka niż mięso! Świetnie więc sprawdza się w diecie wegetariańskiej czy przy dużym wysiłku fizycznym. Przyjmowana w tabletkach, w płynie lub sproszkowana, zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek, pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie czy też opóźnia procesy starzenia. Dlaczego jeszcze warto ją przyjmować?
Spirulina – skład
Spirulina pełna jest składników odżywczych. A dokładnie:
-
Spirulina to w 60-70 proc. białko. Co więcej, spirulina zawiera wszystkie aminokwasy, których potrzebuje ludzki organizm, a nie potrafi ich sam wytworzyć. To oznacza, że spirulina jest idealna dla wegetarian i osób, które po prostu nie przepadają za mięsem.
-
Beta-karoten.
-
Kwas foliowy.
-
Kwas linolenowy.
-
Sprzężony kwas linolowy.
-
Bioflawonoidy.
- Fitocyjanina czyli ten bajeczny niebiesko-zielony pigment. Uważa się, że może mieć działanie oczyszczające i przeciwzapalne.
-
Żelazo.
-
Mangan.
-
Cynk.
-
Miedź.
-
Selen.
-
Witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B.
Dzięki tym wszystkim składnikom odżywczym, spirulina zyskała miano „superfood”.
Spirulina – właściwości
Ten intensywnie zielony, niepozorny proszek ma bardzo dobry wpływ na zdrowie. Naukowcy już od dawna badają, w jaki sposób możemy w pełni wykorzystać jego dobroczynne wiadomości. Dzięki przeróżnym badaniom i analizom wiemy już, że:
-
spirulina ma właściwości przeciwzapalne i oczyszczające, a więc wspiera pracę układu odpornościowego,
-
jest doskonałym źródłem białka dla wegetarian oraz osób, które nie przepadają za mięsem i sięgają po nie sporadycznie,
-
pomaga w leczeniu anemii, ponieważ zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek,
- zapobiega miażdżycy i udarom mózgu,
- obniża ciśnienie krwi,
- dzięki dużej zawartości białka sprzyja odchudzaniu, daje uczucie sytości na dłużej i hamuje apetyt,
- dodaje energii, dzięki czemu może z powodzeniem zastąpić poranną kawę,
- obniża poziom cholesterolu, a więc chroni przed chorobami układu krwionośnego.
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost