Czarnuszka coraz częściej dodawana jest do pieczywa. Te małe, czarne ziarenka można także wsypać do domowej sałatki. Choć wyglądają niepozornie, mają niesamowite właściwości prozdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej.
Czarnuszkę kupimy na dziale z przyprawami. To maleńkie, czarne ziarenka, których używa się w niedużych ilościach. Nadają potrawie charakterystyczny smak, ale to nie jedyna ich zaleta. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje czarnuszka?
Właściwości prozdrowotne czarnuszki
Nazywana jest także „czarnym kminkiem”. Czarnuszka jest rośliną o niebieskich lub białych kwiatach, ale my spożywamy jej czarne nasiona, które zawierają m.in.:
-
cenne kwasy tłuszczowe,
-
fosfolipidy i fitosterole,
-
flawonoidy i saponiny,
-
białka i węglowodany,
-
alkaloidy,
-
witaminy A, E, B1, B3, B6,
-
biotynę.
Czarnuszka:
-
działa ochronnie na błonę śluzową żołądka,
-
osłania wątrobę i nerki,
-
wzmacnia układ odpornościowy,
-
pomaga walczyć z nadciśnieniem,
-
wpływa kojąco na układ nerwowy,
-
przyspiesza gojenie się ran,
-
ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze.
Czarnuszka doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, tostów, a przede wszystkim sałatek. W piekarniach można kupić także pieczywo z czarnuszką.
Czytaj też:
Niepozorne nawyki szczupłych osób, dzieki którym nie muszą się odchudzać
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost