Właśnie rozpoczyna się sezon na orzechy włoskie. Tradycyjnie wykorzystujemy je do przygotowywania domowych wypieków i nalewek, jednak warto wyrobić w sobie nawyk codziennego spożywania kilku orzechów, bo zyska na tym nasze zdrowie. Dzięki orzechom odżywimy mózg, dostarczymy do organizmu silne, naturalne antyoksydanty oraz zadbamy o zdrowie serca.
Orzechy włoskie – co warto o nich wiedzieć?
Choć często „przegrywają” pod względem popularności z innymi rodzajami orzechów, to tak naprawdę są jednym z najlepszych źródeł naturalnych antyoksydantów. W orzechach włoskich znajduje się ponad 2 razy więcej antyoksydantów niż w innych rodzajach orzechów. Biją więc na głowę konkurencję i to nie tylko pod względem potencjału antyoksydacyjnego. Oprócz pogromców wolnych rodników tlenowych w orzechach znajdziemy też sporo wartościowego białka, witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości, L-argininę, polifenole i błonnik pokarmowy. Fakt – orzechy są tuczące, ale spożywane z umiarem, pozytywnie wpływają także na organizm osób, które borykają się z nadwagą. Dzięki białku i błonnikowi kilka orzechów zapewnia długie uczucie sytości, co zapobiega sięganiu po zbędne, słodkie przekąski.
Orzech włoski to jedno z drzew, które warto posadzić w ogrodzie, bo dostępne w sklepach orzechy np. łuskane nie należą do najtańszych przysmaków. Po kilku latach od posadzenia sadzonki, którą możemy wyhodować samodzielnie, będziemy mogli cieszyć się dostępem do pysznych i bardzo zdrowych orzechów, kiedy tylko będziemy mieli na to ochotę.
Co na temat właściwości orzechów mówią lekarze i dietetycy?
Mitem jest to, że orzechy są zakazanym przysmakiem dla osób, które chcą utrzymać idealną linię. Choć są dość tuczące – 100 g orzechów to ponad 600 kcal, to są to zdrowe, wartościowe i korzystnie wpływające na zdrowie kalorie. Jedząc orzechy, możemy kompleksowo zadbać o zdrowie i zredukować ryzyko związane z przedwczesnym zgonem z powodu schorzeń serca i układu krążenia. Liczne badania dowiodły, że orzechy włoskie:
- usprawniają pracę mózgu,
- wspomagają funkcje poznawcze i wpływają na poprawę koncentracji,
- chronią przed przedwczesną demencją starczą,
- redukują poziom złego cholesterolu,
- opóźniają procesy starzenia się organizmu,
- poprawiają funkcjonowanie układu krążenia,
- mogą przeciwdziałać rozwojowi cukrzycy typu 2,
- wpływają na męską płodność i zapobiegają problemom z erekcją,
- redukują ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory,
- dbają o zdrowie skóry i pomagają na długo zachować młody wygląd.
Jak widać, powodów, które sprawiają, że warto sięgać po orzechy włoskie, jest całkiem sporo. Jeżeli dodamy do tego jeszcze wyjątkowy smak, to połączymy przyjemne z pożytecznym.
Czy zdejmować skórkę z orzechów włoskich?
Orzech po wyjęciu go z łupiny jest pokryty żółtą skórką, która po jego ususzeniu, zmienia kolor na brązowy. Sięgając po świeże orzechy włoskie, najczęściej pozbywamy się gorzkiej skórki i jemy jedynie delikatne i wyjątkowo smaczne wnętrze orzecha. To spory błąd, bo w żółtej skórce znajduje się najwięcej antyoksydantów. Powinniśmy jeść orzechy wraz ze skórką, której gorzki smak zmienia się pod wpływem suszenia. Ważne: kupując orzechy łuskane, musimy zwrócić uwagę, czy nie ma na nich pleśni, która często pojawia się na niewłaściwie przechowywanych produktach. Susząc orzechy w domu, najlepiej umieścić je w materiałowym worku lub przewiewnym koszyku i przechowywać np. w suchej piwnicy.
Podsumowując, orzechy włoskie są zdrowym i odżywczym składnikiem naszej diety. Nie powinniśmy rezygnować z ich spożycia w obawie o wzrost masy ciała. Spożywane z umiarem, są polecane nawet dla osób z nadwagą i zespołem metabolicznym. Orzechy włoskie to doskonała przekąska oraz dodatek np. do jogurtu lub domowego musli i granoli. Warto po nie sięgać (w niewielkiej ilości) każdego dnia, aby usprawnić funkcjonowanie mózgu, serca i układu krążenia oraz wesprzeć organizm w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi.
Czytaj też:
Jak usunąć ze skóry plamy po łuskaniu orzechów włoskich?Czytaj też:
BMI: jak je obliczyć i czy jego wyniki są wiarygodne?