Przepis na domowy chleb. Jak zrobić idealny zakwas?

Przepis na domowy chleb. Jak zrobić idealny zakwas?

Dodano: 
Chleb
Chleb Źródło: Pexels / Mariana Kurnyk
Pandemia koronawirusa i zamknięcie w domu sprawiły, że wiele osób zaczęło więcej czasu spędzać w kuchni, poszerzając swoje umiejętności. Jedną z trudniejszych rzeczy jest pieczenie domowego chleba. Podpowiadamy, jak się do tego zabrać. Kluczem jest idealny zakwas.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Piotr Kucharski przygotował wariacje na temat domowego chleba. Jak zrobić zakwas? Podzielił się między innymi przepisem na chleb żytni z ziemniakami i bułeczki kardamonowe. Obejrzy materiał wideo:

Fakty żywieniowe – o dziś sięgniesz po chleb żytni

Chleb żytni jest bogaty w błonnik i ma wiele wartości odżywczych. Dokładny skład zależy od ilości użytej mąki żytniej. Średnio 1 kromka (32 g) chleba żytniego zapewnia:

  • Kalorie: 83
  • Białko: 2,7 g
  • Węglowodany: 15,5 g
  • Tłuszcz: 1,1 g
  • Błonnik: 1,9 g
  • Selen: 18 proc. dziennego zapotrzebowania
  • Tiamina: 11,6 proc.
  • Mangan: 11,5 proc.
  • Ryboflawina: 8,2 proc.
  • Niacyna: 7,6 proc.
  • Witamina B6: 7,5 proc.
  • Miedź: 6,6 proc.
  • Żelazo: 5 proc
  • Kwas foliowy: 8,8 proc.

Chleb żytni zawiera również pewne ilości cynku, kwasu pantotenowego, fosforu, magnezu, wapnia i innych mikroelementów. W porównaniu ze zwykłymi chlebami, żytni ma zwykle większą zawartość błonnika i dostarcza więcej mikroelementów, zwłaszcza witamin z grupy B. Co więcej, badania wykazały, że czysty chleb żytni jest zwykle bardziej sycący i wpływa na poziom cukru we krwi w mniejszym stopniu niż chleb biały pszenny.

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
 0

Czytaj także