W kuchni „Dzień Dobry TVN” Piotr Kucharski przygotował wariacje na temat domowego chleba. Jak zrobić zakwas? Podzielił się między innymi przepisem na chleb żytni z ziemniakami i bułeczki kardamonowe. Obejrzy materiał wideo:
Fakty żywieniowe – o dziś sięgniesz po chleb żytni
Chleb żytni jest bogaty w błonnik i ma wiele wartości odżywczych. Dokładny skład zależy od ilości użytej mąki żytniej. Średnio 1 kromka (32 g) chleba żytniego zapewnia:
- Kalorie: 83
- Białko: 2,7 g
- Węglowodany: 15,5 g
- Tłuszcz: 1,1 g
- Błonnik: 1,9 g
- Selen: 18 proc. dziennego zapotrzebowania
- Tiamina: 11,6 proc.
- Mangan: 11,5 proc.
- Ryboflawina: 8,2 proc.
- Niacyna: 7,6 proc.
-
Witamina B6: 7,5 proc.
-
Miedź: 6,6 proc.
-
Żelazo: 5 proc
-
Kwas foliowy: 8,8 proc.
Chleb żytni zawiera również pewne ilości cynku, kwasu pantotenowego, fosforu, magnezu, wapnia i innych mikroelementów. W porównaniu ze zwykłymi chlebami, żytni ma zwykle większą zawartość błonnika i dostarcza więcej mikroelementów, zwłaszcza witamin z grupy B. Co więcej, badania wykazały, że czysty chleb żytni jest zwykle bardziej sycący i wpływa na poziom cukru we krwi w mniejszym stopniu niż chleb biały pszenny.