To zielone cudo wspiera serce, stawy i odporność. Jem je regularnie i czuję różnicę

To zielone cudo wspiera serce, stawy i odporność. Jem je regularnie i czuję różnicę

Dodano: 
Zielone warzywa
Zielone warzywa Źródło: Shutterstock / GregReese
To zielone warzywo, które często niestety jest pomijane w naszej diecie, działa na organizm kompleksowo. Wzmacnia serce, chroni stawy, a także wspomaga odporność. Do tego jego jedzenie przyczynia się do utrzymania pięknej figury.

Warzywa to jeden z najważniejszych elementów naszego menu. Są bogate w witaminy, minerały, ale też błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit oraz daje uczucie sytości na dłużej. Mają też niewiele kalorii, co jest szczególnie ważne dla osób odchudzających się. Do tego są bardzo wszechstronne i można wykorzystać je w różnych potrawach. Moje ulubione warzywa to brokuły, bo są smaczne i świetnie wspierają kondycję całego organizmu.

Brokuły wspierają układ krążenia i chronią stawy

Brokuły korzystnie wpływają na zdrowie serca i całego układu krwionośnego. Obniżają tzw. „zły” cholesterol (LDL). Ich spożywanie wpływa również na elastyczność tętnic i przyczynia się do zapobiegania miażdżycy. Dzięki dużej zawartości potasu brokuły wspierają także równowagę wodno-elektrolitową, co z kolei przekłada się na prawidłowe ciśnienie tętnicze.

Regularne spożywanie tych warzyw chroni również przed zwyrodnieniami stawów. Zawierają bowiem sulforafan, który ma zdolność hamowania enzymów niszczących chrząstkę stawową. Zmniejsza także stany zapalne, co jest istotne w przypadku choroby zwyrodnieniowej.

Jakie jeszcze właściwości mają te zielone warzywa?

Brokuły są także świetnym źródłem witaminy C, która odpowiada między innymi za naszą odporność, a także witaminy K, wspierającej zdrowie kości i prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. To również bogactwo witamin z grupy B, E oraz A. Zawierają spore ilości potasu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. Mają też działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że są bogate w substancje neutralizujące wolne rodniki w organizmie. Ich nadmiar prowadzi do stresu oksydacyjnego, który uszkadza komórki, przyspiesza starzenie się organizmu i rozwój chorób.

Jak wykorzystać brokuły?

Brokuły łatwo wkomponujesz do jadłospisu. Możesz przyrządzić z nich na przykład pyszną, kremową zupę. Dodaj do niej również odrobinę czosnku – będzie smakować jeszcze lepiej i stanie się bardziej wyrazista. Dobrym pomysłem jest także zapieczenie brokułów z serem i makaronem. Możesz dodać kurczaka, aby danie było bardziej treściwe. Brokuły doskonale pasują również do sałatek – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponują się z jajkiem, serem feta i prażonymi pestkami dyni.

Czytaj też:
Ten nowy twarożek z Lidla zaskoczył dietetyka. Skład bez zarzutu, ale czy warto go kupić?
Czytaj też:
Wygląda jak pietruszka, smakuje niczym marchewka, a kosztuje grosze. To warzywo zaskakuje dietetyków

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl