Makaron wysokobiałkowy to produkt, który zawiera dużo mniej węglowodanów niż tradycyjne makarony. Jednocześnie ma taki sam smak i jest przygotowywany dokładnie w ten sam sposób co makarony zawierające dużo mąki pszennej. Czy warto po niego sięgać?
Czym jest makaron wysokobiałkowy?
Makaron wysokobiałkowy to produkt spożywczy, który zawiera mało węglowodanów i dzięki temu niewiele kalorii. Czym się różni od zwykłych makaronów? Nie jest wytwarzany z mąki pszennej, ale ze specjalnej mieszanki białkowej. Dzięki temu na długo syci, dodaje energii, a jednocześnie nie wpływa negatywnie na przemianę materii.
Różnice
Tradycyjny makaron wytwarzany jest z mąki pszennej, jajek i wody. Jest to produkt, który powstaje z pszenicy, zawiera więc gluten, ma sporo kalorii i niewiele wartości odżywczych. Dodatkowo, ma wysoki indeks glikemiczny.
Makaron wysokobiałkowy z kolei nie powstaje z mąki pszennej, ale z mieszanki wysokobiałkowej. Zawiera kilka razy więcej białka niż zwykły makaron, ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika. Dzięki temu wpływa na przemianę materii, usprawnia procesy trawienne i przyspiesza metabolizm.
Co zawiera?
Makaron wysokobiałkowy zawiera dużo białka, nawet kilka razy więcej niż zwykły produkt. Wytwarzany jest z izolatów białka sojowego albo z glutenu pszennego. Kupując taki makaron, dobrze jest czytać skład i sprawdzić, jakie ma źródło białka. Białko pochodzące z roślin strączkowych jest zdecydowanie bardziej wartościowe niż białko z pszenicy.
Makaron strączkowy
Makaron wytwarzany z roślin strączkowych jest bardzo zdrowym zamiennikiem tradycyjnego makaronu. Najczęściej wytwarza się go z ciecierzycy, soczewicy, soi czy fasoli. Zawiera on dużo białka roślinnego, które jest dobrze przyswajalne i może stanowić zamiennik mięsa w diecie.
Oprócz tego ma niewiele kalorii, mało węglowodanów i niski indeks glikemiczny. Świetnie wpływa na pracę jelit, wspomaga pracę układu trawiennego i pozwala schudnąć!
Zalety makaronów wysokobiałkowych
Czy warto włączyć do diety makarony, które wytwarzane są z roślin strączkowych? Jak najbardziej, ponieważ mają szereg właściwości prozdrowotnych:
- dostarczają dużej dawki błonnika, który jest naturalną miotełką dla jelit
- wspomagają pracę układu pokarmowego
- stabilizują poziom cukru we krwi
- zapobiegają podjadaniu między posiłkami
- dostarczają witamin i mikroelementów
- wspomagają pracę układu immunologicznego
- nie zawierają glutenu
Wartości odżywcze
Makarony strączkowe zawierają:
- witaminy z grupy B
- magnez
- fosfor
- wapń
-
żelazo
- potas
- kwas foliowy
- cynk
- mangan
- miedź
Na pracę jelit
Makaron strączkowy doskonale wspomaga pracę układu trawiennego. Zapobiega dolegliwościom jelitowo-żołądkowym i wzdęciom, przyspieszając przemianę materii i wspomagając usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. Dobra praca jelit przekłada się na lepszą odporność – silne jelita lepiej bronią się przed działaniem bakterii chorobotwórczych. Produkują też więcej komórek odpornościowych, dzięki czemu poprawia się bariera jelitowa.
Na pracę mózgu
Produkty bogate w witaminy z grupy B doskonale wspomagają pracę mózgu. Poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają problemom z bezsennością. Ułatwiają także regenerację organizmu i wpływają na samopoczucie. Biorą udział w produkcji hormonów szczęścia, dzięki czemu poprawiają samopoczucie!
Jak wykorzystać?
Makarony wysokobiałkowe można wprowadzić do jadłospisu i stosować dokładnie tak samo jak tradycyjne makarony. Świetnie smakują z różnymi sosami czy sałatkami. Dobrze komponują się z roślinami zielonymi, pestkami, orzechami.