To jedna z najbardziej nieprzyjemnych alergii na świecie. Cierpią na nią miliony ludzi

To jedna z najbardziej nieprzyjemnych alergii na świecie. Cierpią na nią miliony ludzi

Dodano: 
Uczulenie na czekoladę
Uczulenie na czekoladę Źródło: Shutterstock
Uczulenie na czekoladę to jedno z mniej przyjemnych uczuleń. Jak się objawia i jak je rozpoznać?

Uczulenie na czekoladę powoduje szereg nieprzyjemnych dolegliwości nie tylko ze strony układu pokarmowego, ale też skóry. Może dotyczyć nawet 5 procent populacji na świecie, co oznacza, że na tę niemiłą alergię cierpią miliony ludzi. Jakie są przyczyny uczulenia na czekoladę i czy można mu zapobiec?

Dlaczego czekolada uczula?

Uczulenie na czekoladę to w rzeczywistości alergia na jej składniki. Uwielbiamy czekoladę, bo jest słodka, poprawia nam nastrój i wydziela produkcję serotoniny, dzięki czemu po jej spożyciu odczuwamy przyjemność. Ale dziś w sklepach rzadko kiedy znajdziemy czystą czekoladę.

W popularnych słodyczach znajduje się wiele dodatków, dzięki czemu możemy przebierać w wariantach czekolady. Bakalie, orzechy, ciasteczka, truskawki, musy, kremy, nugaty to tylko niektóre z propozycji producentów czekolad. To właśnie one wywołują alergie.

Czym jest uczulenie na czekoladę?

Uczulenie na czekoladę może dotyczyć nietolerancji białek mleka krowiego, orzechów, soi, barwników spożywczych, a nawet glutenu, czyli jej składników. Do wyprodukowania czekolady używa się mleka, jaj, konserwantów, owoców, bakalii, a każdy z nich może stanowić potencjalny alergen – niektóre nawet bardzo silny. Po spożyciu czekolady z dodatkiem wyzwalającego uczulenie składnika pojawia się reakcja alergiczna. Jest ona nieprzyjemna.

Objawy alergii na czekoladę

Często występującym objawem uczulenia na czekoladę są zmiany skórne. Czerwone plamy mogą pojawiać się na całym ciele, zwłaszcza na twarzy, ramionach czy łokciach. Mogą one swędzieć i wywoływać nieprzyjemne dolegliwości. Zmiany są szorstkie, chropowate. Nie znikają nawet po stosowaniu dermokosmetyków do skóry atopowej i skłonnej do alergii.

Ale zmiany skórne to nie jedyne objawy uczulenia. Mogą wystąpić także dolegliwości ze strony układu trawiennego takie jak biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, skurcze jelit, a nawet wymioty.

W cięższych przypadkach alergii na czekoladę mogą pojawić się także duszności, kaszel oraz objawy ze strony układu oddechowego.

Oznaki reakcji alergicznej

Alergia na czekoladę powoduje:

  • powstawanie plam skórnych o charakterze grudkowym lub bąblowatym
  • zmianom skórnym towarzyszy świąd
  • skóra staje się zaczerwieniona i szorstka
  • katar
  • kaszel
  • duszności
  • biegunki
  • zaparcia
  • bóle brzucha
  • mdłości
  • wymioty
  • w kale może pojawić się śluz

U kogo pojawia się alergia?

Uczulenie na czekoladę może wystąpić w każdym wieku. Obserwuje się je u niemowląt, które otrzymują alergen wraz z mlekiem mamy. Objawy alergii są takie same jak u osób dorosłych i powodują bóle brzucha, biegunkę, objawy skórne. Często dzieci są niespokojne i płaczą z powodu złego samopoczucia.

Objawy alergii mogą wystąpić także u osób dorosłych. Uczulenie uaktywnia się pod wpływem różnych czynników, m.in. genetycznych czy wynikających z nieprawidłowych reakcji żywieniowych w dzieciństwie.

Diagnostyka

Aby zdiagnozować uczulenie na czekoladę, należy wykonać testy alergiczne. Najczęściej robi się je z krwi, a wyniki pozwalają jasno wskazać, które składniki powodują reakcję alergiczną. Wykonanie takich testów bardzo ułatwia komponowanie diety w taki sposób, by wykluczyć z niej czynniki powodujące dolegliwości.

Zanim jeszcze zostaną wykonane testy diagnostyczne warto samodzielnie obserwować reakcje organizmu i eliminować z niego składniki, które mogą wywołać alergie. Nie jest to proces łatwy, ale skuteczny, jeśli będziemy przestrzegać diety. Warto pamiętać, że organizm oczyszcza się z alergenu około 3 tygodni i dopiero po tym okresie może nastąpić poprawa samopoczucia.

Czytaj też:
Alergia pokarmowa u dzieci – przyczyny i jej objawy