Jadalne są zarówno liście, nasiona, jak i kwiaty rukoli. Rukolę łatwo wyhodować w doniczce w warunkach domowych, można postawić ją na świątecznie przystrojonym stole, albo świeżymi listkami udekorować dania.
Rukola – zastosowanie w kuchni
Rukolę można przygotowywać na różne sposoby: na surowo, podsmażoną i ugotowaną. Z racji charakterystycznego pikantnego smaku, świeże liście rukoli stanowią doskonały dodatek do makaronów, sałatek i kanapek. Liście rukoli doskonale komponują się z pleśniowymi serami świeżymi lub suszonymi pomidorami, ugotowanymi jajkami, czy mięsem. Rukola dobrze też smakuje podsmażona na oliwie, która podkreśla jej orzechowy aromat. Rukolę warto włączyć do diety, nie tylko ze względu na smak i dekoracyjny wygląd, ale również z powodu jej nieocenionych właściwości zdrowotnych.
Składniki mineralne zawarte w rukoli
Rukola zawiera szereg cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, m.in.:
- Wapń – stanowi budulec kości, zębów, chroni przed złamaniami oraz reguluje skurcz mięśni, w tym pobudzenie mięśnia sercowego.
- Potas – wspiera prawidłowe funkcjonowaniu nerek, kości i układu sercowo-naczyniowego oraz pomaga w kontrolowaniu ciśnienia krwi.
- Kwas foliowy, czyli witamina B 9 – jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu komórek, ich funkcjonowania. Bierze też udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek.
- Witamina C – zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, obniża ciśnienia krwi oraz spowalniania procesy starzenia. Wzmacnia również pracę układu krążenia oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Ponadto witamina C zapobiega wzrostowi ciśnienia tętniczego.
- Witamina K – jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi. Wspiera układ kostny i pracę serca.
- Witamina A – odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ma wpływ na funkcje rozrodcze, odgrywa też ważną rolę w tworzeniu zdrowych komórek.
- Cynk – przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego.
- Żelazo – jest głównym składnikiem hemoglobiny i enzymów odpowiedzialnych za transport tlenu do wszystkich narządów oraz dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Brak w organizmie tego pierwiastka powoduje anemię.
Rukolę należy właściwie przechowywać
Rukolę przed spożyciem zawsze należy dokładnie umyć, ponieważ podczas uprawy może być spryskiwana szkodliwymi substancjami chemicznymi chroniącymi ją przed szkodnikami i psuciem. Dobry efekt przynosi też namoczenie na kilka minut warzywa w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub soku ze świeżych cytryn.
Wypróbuj przepis na sałatkę z rukoli
Przepis: Sałatka z mango i awokado
Pełna witamin sałatka na każdą okazję.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 awokado
- 1 mango
- 2 garści rukoli
- 50 g orzechów włoskich
- oliwa, sok z cytryny, sól
Sposób przygotowania
- Pokrój mango i awokadoMango i awokado obierz i pokrój na kawałki. Mogą to być plasterki, albo kostka.
- Upraż orzechy, zrób sałatkęOrzechy posiekaj i praż przez chwilę na suchej patelni. Na talerzu ułóż rukolę, awokado i mango. Skrop oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą i posyp orzechami.
Czytaj też:
Chcesz żyć dłużej? Włącz do swojej diety oliwę z oliwek