Napar ze skrzypu polnego – jak działa i na co pomaga. Przepis

Napar ze skrzypu polnego – jak działa i na co pomaga. Przepis

Dodano: 
Napar ze skrzypu polnego
Napar ze skrzypu polnego Źródło:Odżywianie WPROST.pl / Magdalena Kmita-Kulesza
Skrzyp polny to znana, choć niedoceniana roślina. A szkoda, bo wykazuje wiele cennych właściwości. Sprawdź, kiedy warto sięgnąć po napar ze skrzypu polnego.

Skrzyp polny jest wykorzystywany głównie w kosmetologii. Często sięgają po niego także rolnicy oraz miłośnicy ogrodów. Tworzą na jego bazie różnego rodzaju ekologiczne opryski. Niewiele osób jednak wie, że ta roślina (przez wielu uznawana za chwast) nadaje się również do picia. Przekonaj się, dlaczego warto wzbogacić dietę o napar z skrzypu polnego i zobacz, jak go przyrządzić.

Na co pomaga napar ze skrzypu polnego?

Napar ze skrzypu polnego zawiera wiele cennych związków ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma w swoim składzie między innymi wapń, potas oraz magnez. Można w nim znaleźć również biodostępną krzemionkę. To minerał, który wspomaga pracę układu kostnego. Zwiększa elastyczność stawów. Wzmacnia kości i zęby. W dodatku przyspiesza proces gojenia różnego rodzaju złamań i ran. Dlatego jest zalecany sportowcom narażonym na urazy w obrębie układu ruchu. Mogą jednak z niego korzystać nie tylko osoby aktywne fizycznie, ale także te, którym z intensywnym wysiłkiem fizycznym nie po drodze.

Napar ze skrzypu polnego działa również moczopędnie. Wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn, przyspiesza metabolizm i wpływa pozytywnie na układ moczowy. Wykazuje właściwości rozkurczowe i przeciwzapalne. Dlatego często bywa stosowany w leczeniu kamicy nerkowej, zakażeń oraz stanów zapalnych dróg moczowych. Zapobiega nawrotowym infekcjom pęcherza.

Jak robić i jak często pić napar ze skrzypu polnego?

Pędy rośliny najlepiej zbierać latem (od połowy lipca do końca sierpnia). Wtedy mają one w sobie najwięcej krzemionki, a także innych cennych związków. Należy je suszyć w zaciemnionym pomieszczeniu (z dostępem powietrza) w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza (na przykład w suszarce). Przygotowanie naparu ze skrzypu polnego jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy jedną łyżeczkę suszonego ziela zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić na 15-20 minut, a na koniec przecedzić. Tak przyrządzony napój można pić dwa, a nawet trzy razy dziennie przez okres 2-3 tygodni.

Przeciwwskazania do stosowania naparu ze skrzypu polnego

Napar ze skrzypu polnego nie powinien być spożywany przez osoby zmagające się z zaburzeniami rytmu serca oraz chorobami sercowo-naczyniowymi, zapaleniem lub niewydolnością nerek, a także dną moczanową. Stosowanie rośliny przez kobiety w ciąży powinno być wcześniej skonsultowane z lekarzem prowadzącym. Warto też pamiętać, że długotrwałe przyjmowanie ziela może skutkować niedoborami witaminy B1, nadmiarem krzemu czy zbyt intensywną utratą płynów. Warto przerwać „kurację” ze skrzypem polnym po trzech tygodniach i za jakiś czas do niej wrócić (na przykład po upływie dwóch lub trzech miesięcy).

Czytaj też:
Nadmiar wody w organizmie? Sięgnij po te zioła
Czytaj też:
Lecznicza nalewka z czarnej porzeczki. Sprawdzony przepis

Źródła:

  • Przygoński K. i wsp.: Ocena aktywności przeciwutleniającej ziela skrzypu polnego (Herba equiseti). BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3, str. 507–512
  • Odżywianie WPROST