Herbata z tymi dodatkami smakuje po królewsku. Pije ją sam Karol III

Herbata z tymi dodatkami smakuje po królewsku. Pije ją sam Karol III

Dodano: 
Herbata z mlekiem
Herbata z mlekiem Źródło:Canva
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki herbaty. Król Karol III – jak na Brytyjczyka przystało – również jest wielkim fanem tego napoju. Najchętniej sięga po herbatę z dwoma ciekawymi składnikami. Zobacz, o jakie dodatki chodzi i przygotuj iście królewską herbatę.

Herbatę można przyrządzić na wiele rozmaitych sposobów i wzbogacić ją różnymi owocami oraz przyprawami. Idealnie pasują do niej na przykład cukier, cytryna, pomarańcza, kardamonem, imbir, goździki czy cynamon. Król Karol III preferuje jednak zupełnie inne dodatki do herbaty. Oba są dość klasyczne, ale ich połączenie zaskakuje smakiem, zwłaszcza w herbacie.

Jaką herbatę pije król Karol III?

Brytyjski monarcha najchętniej sięga po Darjeeling, czyli czarną herbatę uprawianą w Indiach, która słynie z wysokiej jakości i jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Król Karol ma również duże wymagania dotyczące samego sposobu przygotowywania tego napoju. Aby przygotować ulubioną herbatę KarolaIII, należy zalać jedną łyżeczkę herbacianego suszu wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza i zaparzać całość nie dłużej niż pięć minut. Dodatkowo napój trzeba wzbogacić o dodatek mleka i miodu. Przy czym drugi z tych składników trafia do filiżanki jeszcze przed zalaniem herbaty.

Sam miód w królewskiej herbacie również zostaje starannie wyselekcjonowany. To produkt organiczny. Pozyskuje się go z pasiek wybudowanych z naturalnych materiałów i zakładanych na terenach ekologicznych, gdzie nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin. Herbatę serwuje się w porcelanowych filiżankach.

Jakie właściwości ma herbata z miodem i mlekiem?

Herbata z mlekiem i miodem, znana również jako bawarka, zawiera polifenole. To związki odpowiedzialne za unieszkodliwianie wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia się organizmu, niwelują stany zapalne i chronią przed różnego rodzaju chorobami, na przykład miażdżycą, zawałem serca, udarem mózgu czy nowotworami. Przeprowadzone badania dowiodły jednak, że dodatek nabiału do naparu nieco zmniejsza jego właściwości antyoksydacyjne. Dlatego warto w ciągu dnia sięgać również po inne rodzaje herbat, bez dodatku mleka.

Czytaj też:
Król Karol III ma nowotwór. Cztery słowa księcia Harry'ego wskazują na kryzys
Czytaj też:
Król Karol III pokazał się publicznie pierwszy raz po diagnozie. Był w dobrym humorze

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl