Ciemne żółtko równa się zdrowsze jajko? Sprawdź, czy to rzeczywiście prawda

Ciemne żółtko równa się zdrowsze jajko? Sprawdź, czy to rzeczywiście prawda

Dodano: 
Jajka
Jajka Źródło: Freepik
Czy ciemniejsze żółtko naprawdę oznacza lepsze jajko? A może to tylko mit, w który wierzyły nasze babcie? Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, które jajka są zdrowsze – te z jasnym czy intensywnie pomarańczowym środkiem – ten artykuł rozwieje twoje wątpliwości. 

Jajka to niezwykle wartościowy składnik diety – są źródłem pełnowartościowego białka, witamin (m.in. A, D, E, B12) oraz składników mineralnych, takich jak żelazo i fosfor. Ich regularne spożywanie (oczywiście w rozsądnych ilościach), może wspierać zdrowie serca, układ nerwowy oraz budowę mięśni. Jajka można przygotować na wiele sposobów, co jest ich wielką zaletą. Można przyrządzić je gotowane na twardo lub miękko, smażone, w formie jajecznicy, omletu czy jako składnik wypieków i różnego rodzaju sałatek.

Jakie znaczenie ma kolor żółtka jajka?

Kupując jajka, zazwyczaj zwracamy na to, żeby były one znoszone przez kury z tzw. wolnego wybiegu. Okazuje się, że istotny jest jeszcze jeden detal – mianowicie chodzi o kolor żółtka jajka. Barwa żółtka jajka może przybierać jasnożółtą, ale też mieć odcień ciemnopomarańczowy. Niektórzy wychodzą z założenia, że ciemniejszy kolor żółtka świadczy o lepszej jakości jajka. Czy rzeczywiście tak jest? Owszem. Kolor żółtka jajka może wiele powiedzieć o diecie kury, która je zniosła, ale nie ma bezpośredniego wpływu na wartość odżywczą jajka.

Intensywnie żółte lub pomarańczowe żółtka zazwyczaj pochodzą od kur karmionych paszami bogatymi w naturalne barwniki, takie jak kukurydza, lucerna czy marchew. Jaśniejsze żółtka mogą świadczyć o diecie uboższej w karotenoidy, ale nadal są pełnowartościowe. Warto jednak pamiętać, że smak i zawartość składników odżywczych jajka zależy bardziej od ogólnych warunków chowu kur niż od samego koloru żółtka (jednak ono świadczy o diecie kury, a w konsekwencji też sposobie jej chowu). Podsumowując: ciemny kolor żółtka świadczy o tym, że kura, która je zniosła, była zdrowa i odpowiednio odżywiana.

Jakie jajka wybierać?

Pojawia się więc pytanie, czy powinniśmy zwracać uwagę na kolor żółtka? Odpowiedź wcale nie jest jednoznaczna. I choć rzeczywiście – ciemny kolor żółtka świadczy o dobry warunkach chowu kury, która je zniosła, to wybarwienie żółtek można zintensyfikować też sztucznie. W okresie poprzedzającym niesienie jajek wystarczy podawać kurom paszę bogatą w naturalne lub syntetyczne barwniki. W konsekwencji intensywny kolor żółtek wcale nie musi świadczyć o dobrej diecie kury.

Wybierając jajka, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na oznaczenia znajdujące się na skorupce – pierwsza cyfra informuje o sposobie chowu kur. Najlepiej wybierać jajka oznaczone cyfrą „0” (chów ekologiczny) lub „1” (chów wolnowybiegowy), ponieważ pochodzą one od kur, które mają lepsze warunki życia i bardziej naturalną dietę.

Czytaj też:
Te zapomniane „witaminy” mogą ratować zdrowie. Ekspert: Polacy je ignorują. Popełniasz ten błąd?
Czytaj też:
Zblenduj 6 składników i spalaj kalorie nawet po śniadaniu. Hitowy koktajl od znanego dietetyka

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl / infowet.pl, experyment.gdynia.pl