Zrobiłam nuggetsy z przepisu dietetyka. Lepsze niż każdy fast food i tylko 5 minut pracy

Zrobiłam nuggetsy z przepisu dietetyka. Lepsze niż każdy fast food i tylko 5 minut pracy

Dodano: 
Nuggetsy
Nuggetsy Źródło: Shutterstock / Liudmyla Chuhunova
Zdrowy fast food. Dla wielu osób takie określenie to oksymoron. Przywołane pojęcia nie muszą się jednak wzajemnie wykluczać, zwłaszcza gdy przygotujesz „szybką żywność” w domu. Te nuggetsy są tego najlepszym dowodem. Sprawdź przepis.

Muszę przyznać, że stronię od barów szybkiej obsługi. Nie przepadam też zbytnio za serwowaną tam żywnością. Nie oznacza to jednak, że zupełnie rezygnuję z „fast foodów”. Nic z tych rzeczy. Tyle tylko, że robię je sama. Testuję przy tym różne receptury znalezione w sieci. Niedawno, szukając kolejnych inspiracji, natrafiłam na ciekawy materiał znanego dietetyka. Specjalista pokazywał w nim, jak niewielkim nakładem pracy zrobić domowe nuggetsy. Przepis zachwycił mnie swoją prostotą i postanowiłam go wypróbować. To był strzał w dziesiątkę. Rodzina nie mogła się od nich oderwać. Już pyta, kiedy przygotuję kolejną porcję.

Jak zrobić domowe nuggetsy z przepisu dietetyka?

Przepis jest banalnie prosty. Z przygotowaniem tych przysmaków poradzi sobie nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w sztuce kulinarnej. Można nawet powiedzieć. że nuggetsy w zasadzie robią się same. Jedyne, co trzeba zrobić to połączyć poszczególne składniki, a potem wstawić całość do piekarnika. Pięć minut pracy, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania i zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Fast food serwowany w barach szybkiej obsługi nie ma w „starciu” z tymi przekąskami żadnych szans.

Warto podkreślić, że te nuggetsy są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Na ich korzyść przemawia przede wszystkim sposób obróbki termicznej. Nie są smażone tylko pieczone, a to – z dietetycznego punktu widzenia – jedna z najlepszych metod przyrządzania potraw. Pozwala ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu, co ma duże znaczenie dla utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Nadmiar tego składnika w diecie przyczynia się bowiem do rozwoju wielu różnych chorób, między innymi miażdżycy, nadciśnienia tętniczego czy zawału serca.

Przepis: Dietetyczne nuggetsy

To świetna przekąska, która bije na głowę klasyczny fast food.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
35 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
62 w każdej porcji

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 3 ziemniaki
  • 50 g sera cheddar
  • 30 g parmezanu
  • 30 g cebuli
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawy (sól, pieprz i inne wedle uznania)

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierz cebulę, ziemniaki i czosnek. Zetrzyj ser cheddar na tarce.
  2. Robienie nuggetsówUmieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Uformuj z masy małe kotleciki.
  3. Pieczenie nuggetsówWstaw całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

Z czym podawać nuggetsy?

Nuggetsy doskonale komponują się z różnego rodzaju sosami, między innymi pomidorowym, czosnkowym czy ziołowym. Najlepiej sprawdzą się te przygotowane na własną rękę, na przykład na bazie jogurtu. Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić trochę czasu, możesz sięgnąć po sklepowe propozycje. Pamiętaj jednak, by zapoznać się ze składem danego produktu, zanim włożysz go do swojego koszyka. „Gotowce” dostępne na rynku często zawierają duże ilości dodanego cukru, wzmacniacze smaku, stabilizatory czy konserwanty. A tych w diecie należy unikać.

Czytaj też:
Te lody z Biedronki możesz jeść nawet na diecie. Mają mniej kalorii niż myślisz. Zobacz, co poleca dietetyczka
Czytaj też:
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy biją na alarm: „może upośledzać barierę jelitową”

Opracowała:
Źródło: dr Michał Wrzosek/Instagram, WPROST