Dietetyk ostrzega: te warzywa mogą osłabiać odporność. Zobacz, czy też jesteś w grupie ryzyka

Dietetyk ostrzega: te warzywa mogą osłabiać odporność. Zobacz, czy też jesteś w grupie ryzyka

Dodano: 
Brukselka
Brukselka Źródło: Fotolia / karepa
Choć warzywa są postrzegane jako najzdrowsze produkty, to okazuje się, ze ich jedzenie nie wszystkim służy. Chodzi i konkretne warzywa. Zobacz, czy też powinieneś uważać.

Większość z nas uważa, że warzywa są bardzo zdrowe, ponieważ dostarczają nam wielu witamin i niezbędnych minerałów, a także przeciwutleniaczy, które wspierają organizm. Okazuje się jednak, że niektóre z nich mogą osłabiać nasz układ odpornościowy. Dietetyk Bartek Szemraj w opublikowanym przez siebie nagraniu na YouTube opowiedział o mniej znanych właściwościach niektórych warzyw. Choć rzeczywiście są one podstawą zdrowej diety, niektóre z nich w specyficznych przypadkach – na przykład u osób z niedoczynnością tarczycy – mogą wymagać ograniczenia lub odpowiedniego przygotowania..

Uważaj na te warzywa

Jak zauważył dietetyk, niewiedza połączona ze spożywaniem niektórych warzyw może być niebezpieczna. Nasuwa się więc pytanie, czy istnieją warzywa, które mogą negatywnie wpłynąć na nasz układ odpornościowy? Okazuje się, że odpowiedź na to wcale nie jest jednoznaczna.

Wszystko zależy od tego, jak organizm reaguje na pewne związki chemiczne obecne właśnie w warzywach – wyjaśnił specjalista.

Warzywa krzyżowe mają wysoką zawartość goitrogenów, czyli substancji, które mogą hamować funkcjonowanie tarczycy. Trzeba pamiętać o tym, że tarczyca kontroluje produkcję hormonów, które z kolei mają wpływ na nasz metabolizm i funkcje odpornościowe.

Jeśli jej działanie jest zaburzone, to może to prowadzić do osłabienia naszej odporności – powiedział.

Co należy zrobić?

Dietetyk jednak wyjaśnił, że nie trzeba od razu wyrzucać wszystkich warzyw krzyżowych z lodówki.

Pamiętajcie, nie każdy jest w równym stopniu podatny na działanie goitrogenów. Dla większości z nas warzywa krzyżowe są całkowicie bezpieczne. Są wręcz korzystne, jeżeli – tak jak wszystko – spożywamy je z umiarem – podsumował.

Goitrogeny, czyli substancje w warzywach krzyżowych, wpływające na tarczycę, są naturalnymi związkami chemicznymi, które mogą zakłócać pracę tarczycy. Najwięcej ich znajdziemy w warzywach krzyżowych, takich jak:

  • jarmuż,
  • kalafior,
  • brokuły,
  • rzepa,
  • brukselka,
  • wszelkie rodzaje kapusty,
  • rzepak,
  • boćwina,
  • chrzan,
  • rukiew wodna,
  • gorczyca.

Ekspert wskazał, że gotowanie tych warzyw może zmniejszyć zawartość goitrogenów nawet o 30 procent. Zauważył, że osoby z rozpoznaną niedoczynnością tarczycy lub podejrzeniem zaburzeń jej pracy powinny powinny szczególnie uważać, ponieważ w ich przypadku regularne spożywanie surowych warzyw krzyżowych może prowadzić do osłabienia funkcji tarczycy, co z kolei odbije się na ich odporności.

Jako ciekawostkę dodam, że gotowanie warzyw nie tylko obniża poziom goitrogenów, ale też może zwiększać ich (warzyw – przyp. red.) przyswajalność do naszego organizmu, co oczywiście jest zbawienne dla naszego układu pokarmowego – podsumował ekspert.

Czytaj też:
To najlepsze wody mineralne, dietetyczka nie ma wątpliwości. Sprawdź, które 3 dokładnie kupić
Czytaj też:
Dietetyk wskazał 3 najlepsze wędliny z Biedronki. Bez konserwantów i w świetnej cenie. Sprawdź!

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl / YouTube/Bartek Szemraj