Przepis na walentynki: babeczki z malinami Ani Starmach

Przepis na walentynki: babeczki z malinami Ani Starmach

Dodano: 
Babeczka z malinami
Babeczka z malinami Źródło: Shutterstock
Ania Starmach regularnie dodaje w swoich mediach społecznościowych przepisy na różne pyszności. Jej babeczki z malinami to świetny pomysł na walentynkowy deser.

Ania Starmach przygotowała te słodkości także dla ukochanej osoby – swojej córeczki Jagienki. Jak dodaje, przepis jest dziecinnie prosty, dlatego proponujemy jego przygotowanie osobom chcącym kulinarnie zaskoczyć swoich bliskich w walentynki. Babeczki powinny wam się udać, nawet jeśli nie jesteście mistrzami kuchni!

Przepis Ani Starmach na babeczki z malinami

Przepis: Babeczki z malinami

Słodki deser z owocami idealny na walentynki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
10

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g mąki
  • 200 g malin
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciastoRozpuść masło w rondelku, a mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do jajek mąkę i rozpuszczone masło.
  2. Przelej do foremekNastępnie nałóż ciasto do silikonowych foremek na muffinki. Najpierw dodaj 1-2 łyżki masy, potem kilka malin i przykryj owoce ciastem.
  3. Upiecz babeczkiBabeczki piecz w temperaturze 180℃ przez około 20-25 minut.
  4. Udekoruj babeczkiAby przygotować lukier, wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem. Polej babeczki lukrem, gdy są jeszcze ciepłe. Również na wierzchu możesz dodać maliny.

Ile kalorii mają maliny?

W 100g malin znajdziemy tylko 25 kalorii. Dobra wiadomość jest też taka, że owoce te mają wyjątkowo niski indeks glikemiczny, a więc nie powodują skoków poziomu cukru we krwi. Maliny są też bogatym źródłem witamin i minerałów: witaminy C i E, potasu, wapnia, fosforu, kwasu foliowego. Zawierają bardzo dużo błonnika, przez co sprzyjają zdrowiu jelit i usprawniają metabolizm organizmu.

instagramCzytaj też:
Jak upiec perfekcyjną bezę? Anna Starmach radzi

Opracowała:
Źródło: Instagram / Ania Starmach