Sezon na kasztany. Przepis na krem z kasztanów z mlekiem kokosowym

Sezon na kasztany. Przepis na krem z kasztanów z mlekiem kokosowym

Zupa krem z kasztanów jadalnych
Zupa krem z kasztanów jadalnychŹródło:Shutterstock
Przepisem na zupę krem z kasztanów podzielił się kucharz Michał Biernat z restauracji Dwór Korona Karkonoszy.

Kasztany jadalne mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Nie są one jednak owocami, które rodzi popularny w Polsce kasztanowiec. Nasz klimat nie sprzyja uprawie kasztanów zwyczajnych – które uwielbiają przede wszystkim ciepło. Dlatego też najwięcej spotkamy ich w rejonie Morza Śródziemnego. W Polsce często bywają importowane, ale co wytrwalsi ogrodnicy mają je też w swoich ogródkach.

Kiedy już zaopatrzysz się w kasztany jadalne, możesz z nich wyczarować wyjątkowo smaczne dania. Jednym z pomysłów jest zupa krem z odrobiną mleka kokosowego i aromatycznymi przyprawami. Aby była bardziej sycąca, dodaje się do niej bataty, cebulę i marchew. Taka potrawa doskonale sprawdza się na chłodne, jesienne dni zarówno jako przystawka, jak i danie główne.

Zupa krem z kasztanów z mlekiem kokosowym

Przepis: Zupa krem z kasztanów z mlekiem kokosowym

Sycące jesienne danie na bazie kasztanów o gęstej konsystencji.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g kasztanów jadalnych
  • 50 g masła
  • 50 g cebuli
  • 300 g batatów
  • 200 g marchwii
  • 250 ml mleka kokosowego
  • kardamon
  • wanilia
  • cynamon
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Ugotować kasztanyNaciąć skorupki i gotować w osolonej wodzie około 15-20 minut. Lekko ostudzić i zdjąć skorupki.
  2. Ugotować pozostałe warzywaSłodkie ziemniaki oraz marchew ugotować do miękkości w małej ilości wody. Na koniec gotowania wrzucić obrane kasztany oraz mleko kokosowe.
  3. Zagotować i doprawić zupęCałość zagotować i następnie zblendować. Doprawić do smaku kardamonem, wanilią, cynamonem i solą. Dekorować kiełkami.

Kasztan jadalny jest niezwykle zdrowy

Orzechy kasztana jadalnego są źródłem witaminy C, witaminy A, są bogate witaminy z grupy B. Tym samym ich jedzenie wspomaga układ odpornościowy i dobrze działa na nerwy. Zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, ale też wapń, żelazo czy potas. Pomagają obniżać ciśnienie, działają dobre na serce. Zawierają też lecytynę, są źródłem błonnika i tym samym wspomagają pracę jelit. Zaleca się je też przy problemach z wątrobą.

Czytaj też:
Kasztany jadalne – ile o nich wiesz? Rozwiąż QUIZ i przekonaj się!

Źródło: Dwór Korona Karkonoszy