Kalafior to nieocenione źródło ważnych dla organizmu witamin i mikroelementów. Oprócz tego jest po prostu smaczny i można go wykorzystać na wiele sposobów. My proponujemy tym razem kremową zupę.
Dlaczego warto jeść kalafiory?
Nie bez powodu kalafior wymieniany jest na liście superfoods, a więc najzdrowszych produktów. Jedzony regularnie kalafior usprawnia metabolizm, chroni przed wolnymi rodnikami, wspiera pracę mózgu i ma działanie antynowotworowe. Sprawdzi się jako dodatek i składnik dań w diecie osób, które chcą zredukować swoją wagę.
Jak zrobić dobrą kalafiorową
Najbardziej znana kalafiorowa to zabielana śmietaną lub mlekiem zupa jarzynowa, w której kalafior gra główne skrzypce. Najprostszy krem z kalafiora można zrobić, miksując taką zupę. Ale my proponujemy coś zupełnie innego. Zagęstnikiem zupy, ale i czymś, co nada jej charakteru, są duszone w białym winie ziemniaki z cebulką. Co ważne, przygotowanie takiej zupy jest naprawdę szybkie, jeśli masz gotowy dobry bulion warzywny. Tak przygotowana zupa sprawdzi się zarówno w codziennym menu, ale możesz ją także podać, przyjmując gości. Nasza rada: duszone ziemniaki można wykorzystywać do zagęszczania innych kremowych zup (na przykład brokułowej, szpinakowej czy borowikowej). Jeśli chcesz, pod koniec duszenia możesz dodać do ziemniaków jeszcze łyżkę masła.
Przepis: Kremowa zupa z kalafiora
Kremowa i sycąca kalafiorowa z dodatkiem ziemniaków i cebuli.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 kalafior
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 1,5 l bulionu warzywnego
- szklanka białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Przygotuj ziemniakiZiemniaki obierz i pokrój w niezbyt grube plastry. Rozgrzej oliwę na patelni. Cebulę pokrój i smaż, a stanie się szklista. Dorzuć ziemniaki, smaż kilka minut i podlej wszystko białym winem. Przykryj patelnię i duś ziemniaki, aż staną się miękkie. Jeśli płyn zbyt szybko odparuje, podlewaj winem lub bulionem.
- Przygotuj kalafiorKalafior podziel na różyczki, kilka z nich odłóż do dekoracji. W garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj do niego kalafior i gotuj, aż zmięknie.
- Zrób kremową zupęDo bulionu z kalafiorem dodaj miękkie, duszone ziemniaki i cebulę. Wrzuć do garnka całą zawartość patelni. Całość zmiksuj na gładki krem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Podaj zupęNa patelni zrumień pozostawione różyczki kalafiora. Zupę nalej do misek, skrop oliwą z oliwek, ułóż na wierzchu różyczki kalafiora i posyp natką pietruszki.
Czytaj też:
Szybka zapiekanka z kalafiora. Ten dodatek cię zaskoczy