Kandyzowanie skórek cytrusów to sposób na to, aby przechować i wykorzystać tę niezwykle aromatyczną część owoców. Zwykle nie myślimy o tym, ale warto wiedzieć, że skórka pomarańczy jest bogata w witaminy, błonnik i cenne dla organizmu polifenole.
Co to jest kandyzowanie?
Kandyzowanie to nic innego, jak konserwowanie owoców lub ich części poprzez kilkukrotne gotowanie (smażenie) ich w cukrowym syropie. Owoce czy skórki nasączają się syropem i dzięki temu można je przechowywać dłużej. Są wykorzystywane przede wszystkim w cukiernictwie.
Jak zrobić kandyzowane skórki pomarańczy?
Najprostszy przepis to przynajmniej dwukrotne przesmażenie skórek w cukrowym syropie. Ale z przepisem można eksperymentować. Do syropu można dodać laskę wanilii lub przyprawy korzenne (idealnie sprawdzą się cynamon, anyż i goździki). W ten sam sposób można kandyzować także skórkę z cytryny lub mieszać skórki z tych owoców. Skórki można przechowywać na dwa sposoby. Albo wysuszyć, albo przełożyć jeszcze gorące, razem z syropem do słoików.
Do czego wykorzystać kandyzowane skórki pomarańczy?
Kandyzowane skórki pomarańczy można wykorzystać przede wszystkim jako dodatek do ciast i deserów. Doskonale pasują do serników, keksów czy babek. Przechowywane w syropie mogą być wykorzystane jako dodatek do aromatycznej, zimowej herbaty. Wysuszone skórki można przegryzać jako słodką przekąskę. Kawałki skórek można maczać w gorzkiej czekoladzie i tak zostawić do zastygnięcia.
Przepis: Kandyzowane skórki pomarańczy
Kandyzowane skórki cytrusów nadają się na przekąskę i są idealnym dodatkiem do deserów.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- skórka z ok. 2 kg pomarańczy
- 0,5 kg cukru
- 2 szklanki wody
- sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania
- Obgotuj skórkęSkórki z pomarańczy wrzuć do garnka z zimną wodą. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie usuń nożykiem białą część skórki. Pokrój skórkę na paski.
- Gotuj skórki w cukrzeCukier rozpuść w wodzie, dodaj sok z cytryny. Do gorącego syropu wrzuć pokrojone skórki i gotuj na wolnym ogniu ok. 45 minut (skórki powinny się zeszklić). Odstaw na dobę. Po tym czasie gotuj jeszcze ok. 15 minut.
- Wysusz skórkiSkórki ułóż pojedynczo na kratce cukierniczej lub blasze wyłożonej papierem do wyschnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Czytaj też:
Wyrzucasz te fragmenty owoców? Popełniasz ogromny błąd – a oto, dlaczego