Jak wykorzystać kwiaty sosny? Jedz na surowo albo zrób syrop na kaszel

Jak wykorzystać kwiaty sosny? Jedz na surowo albo zrób syrop na kaszel

Dodano: 
Kwiaty sosny
Kwiaty sosny Źródło: Shutterstock / Nikolay73
Maj to czas, kiedy można zbierać nie tylko młode pędy sosny, ale też kwiatostany sosny. Podpowiadamy, jak wykorzystać te drugie.

Męskie kwiatostany sosny bardzo łatwo rozpoznać: są żółto-zielone i wyglądają jak malutkie kulki jedna obok drugiej. Kiedy się rozwiną, intensywnie pylą na żółto. Kwiatostany sosny to wyjątkowy przysmak i można jeść na surowo – najlepsze są takie, które jeszcze nie zaczęły pylić. Mają delikatny, sosnowy smak, są soczyste i chrupiące. Można się nimi zajadać tak po prostu, ale tej postaci można nimi na przykład udekorować desery, albo potraktować je jako deserową przekąskę maczając najpierw w gorzkiej czekoladzie. Z kwiatów sosny można zrobić także syrop, który sprawdzi się przy infekcjach górnych dróg oddechowych i pomoże na kaszel.

Jak zrobić syrop z kwiatów sosny?

Potrzebne są trzy składniki: zebrane, świeże kwiaty sosny, miód, spirytus. W wyparzonym słoiku trzeba układać warstwy: warstwa kwiatów, którą trzeba spryskać spirytusem, warstwa miodu, warstwa kwiatów, spirytus, miód i tak do zużycia wszystkich kwiatów. Wszystko można delikatnie ugnieść, zakręcić i odstawić na minimum miesiąc. Po tym czasie wystarczy zlać płyn. Tak powstały syrop jest słodki i pełen zawiesiny z żółtego pyłku. Do syropu można także dodać igły, młode szyszki lub pędy sosny.

Jakie działanie ma syrop z kwiatów sosny?

Syrop z kwiatów sosny zadziała wykrztuśnie i łagodząco na infekcje górnych dróg oddechowych. Miód wspomoże przeciwprzeziębieniowe działanie sosny. To domowy środek przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy, dodatkowo jest źródłem witaminy C.

Ponieważ syrop jest zrobiony z dodatkiem alkoholu, nie można go podawać dzieciom, kobietom w ciąży i osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu. Jeśli zależy ci na wykorzystaniu dobroczynnych właściwości kwiatów w syropie dla dzieci, dodaj kwiaty (ale nie powinny stanowić przewagi) do tradycyjnego syropu z pędów sosny, mieszając je z pędami i zasypując dużą ilością cukru.

Czytaj też:
Syrop z pędów sosny bez gotowania. Sprawdzony przepis
Czytaj też:
Domowe sposoby na przeziębienie – kompleksowy poradnik

Źródło: odzywianie.wprost.pl