Nie odmawiaj sobie ziemniaków! Przepis na pieczone ziemniaczki z ulubionym sosem

Nie odmawiaj sobie ziemniaków! Przepis na pieczone ziemniaczki z ulubionym sosem

Dodano: 
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki Źródło: Shutterstock
Nie odmawiaj sobie potraw z ziemniaków! To mit, że są wyjątkowo tuczące i powodują przyrost tkanki tłuszczowej – twierdzą dietetycy. Wszystko zależy od tego, w jakiej formie je przygotujemy. Wypróbuj przepis na pieczone w piekarniku ziemniaczki!

Powinniśmy regularnie sięgać po ziemniaki, bo zawierają wiele składników odżywczych. Jeden średniej wielkości, pieczony ziemniak ze skórką (ok. 170 g) zawiera 161 kalorii, 0,2 g tłuszczu, 4,3 g białka i 36,6 g węglowodanów. Ponadto jest bogaty w witaminę C i B6 oraz potas, magnez, fosfor i kwas foliowy.

Jedzenie ziemniaków chroni przed wieloma chorobami

Ziemniaki są bogate w związki, takie jak flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe, które neutralizują wolne rodniki. Jak wskazują badania, regularne jedzenie ziemniaków zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, cukrzycę i raka.

Jedz ziemniaki w łupinach

Warto pamiętać, że skórka ziemniaków zawiera dużą ilość witamin i minerałów. Obieranie kartofli może znacznie zmniejszyć ich wartość odżywczą.

Wypróbuj przepis na pieczone ziemniaczki

Przepis: Pieczone młode ziemniaczki

Danie sezonowe.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 6 średnich młodych ziemniaków
  • 3 łyżki cukru ( może być brązowy )
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Namocz ziemniaki w wodzie z cukremMłode ziemniaki, myjemy i kroimy w ósemki. Do miski wlewamy wodę i wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się cukru, następnie wrzucamy ziemniaki i tak pozostawiamy je w wodzie na co najmniej godzinę. Ziemniaki wrzucamy na cedzak, osuszamy i z powrotem wrzucamy do miski.
  2. Polej ziemniaki oliwą z oliwekWlewamy oliwę z oliwek i wsypujemy przyprawy z ziołami, całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia
  3. Upiecz w piekarnikuPieczemy 40 minut w temp.200 C, pamiętając o przekładaniu ziemniaków podczas pieczenia.
  4. Padaj danieWyjmujemy ziemniaki z piekarnika, przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi sosami.

Czytaj też:
Szybkie przybieranie na wadze a choroby. Przyczyny nadmiernego przyrostu masy ciała
Czytaj też:
Jedz te produkty, a będziesz spokojniejszy. Czym jest dieta psychobiotyczna?

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl