Zrób sam świąteczną granolę! Z przepisu mogą skorzystać chorzy na zespół jelita drażliwego

Zrób sam świąteczną granolę! Z przepisu mogą skorzystać chorzy na zespół jelita drażliwego

Dodano: 
Granola
Granola Źródło: MajAcademy MajDiet
Granola to chrupiąca mieszanka płatków owsianych, orzechów, różnorodnych nasion, suszonych owoców i cukru. W przepisie zaproponowanym przez MajAcademy MajDiet, cukier zastępujemy syropem klonowym. Dietetycy polecają taką granolę osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego.

Lekarze wskazują, że aby złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego, konieczne jest stosowanie odpowiedniej diety, a także zmiana nawyków żywieniowych. Zalecane są produkty bogate w błonniknieprzetworzona żywność. Jednym z nich jest granola, którą możesz przyrządzić w prosty sposób.

Granola jest zdrowa

Dietetycy wskazują, że profil odżywczy granoli różni się, w zależności od użytych do jej przyrządzenia składników. Przepisy różnią się ilością suszonych owoców, które zwiększają naturalną zawartość cukru, ilością orzechów i nasion, które dostarczają białka oraz tłuszczu.

Granola – kalorie

Granola z płatkami owsianymi i rodzynkami może zawierać około 200 kalorii na 45 g porcji. 32 g to węglowodany,10 gramów – cukier, około 3-5 gramów błonnik i białko, 4-7 gramów stanowi tłuszcz.

Granola daje na długo uczucie sytości

Granola jest bogata w białko i błonnik, które dają uczucie sytości i wydłużają okres trawienia. Zawdzięczamy je zwłaszcza orzechom oraz nasionom, takim jak dynia i siemię lniane.

Wypróbuj przepis z E-booka – MajAcademy MajDiet na świąteczną granolę

Przepis: Świąteczna granola

granola bez nabiału, bez sorbitolu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • Składniki:
  • 50g mieszanki orzechów laskowych i włoskich
  • 35g syropu amaretto
  • 25g syropu klonowego
  • 20g oleju kokosowego
  • 100g soku z pomarańczy
  • 125g płatków owsianych
  • 15g jagły ekspandowanej
  • 20g pestek dyni
  • 10g płatków kokosa
  • 10g siemienia lnianego
  • łyżeczka przyprawy do piernika LF
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj produktyW misce połącz syrop amaretto, syrop klonowy, roztopiony olej kokosowy, sok z pomarańczy.
  2. Przygotuj suche składnikiW oddzielnym naczyniu połącz poszatkowane orzechy, płatki owsiane, jagłę, pestki, płatki kokosa i nasiona siemienia lnianego. Posyp przyprawą i szczyptą soli.
  3. Wymieszaj całośćDo suchych składników wlej mokre i całość dokładnie wymieszaj. Całość przełóż na blachę do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnikaPiecz przez 35 minut w 160 stopniach, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić.
  5. Przechowuj granolę w suchym pojemnikuGranolę można przechowywać w  suchym miejscu, w  szczelnie zamkniętym pojemniku.

Czytaj też:
IBS – przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie zespołu jelita drażliwego
Czytaj też:
Cierpisz na zespół jelita drażliwego? Ten chleb będzie dla ciebie odpowiedni

Opracowała:
Źródło: MajAcademy MajDiet
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl