Lekarze wskazują, że aby złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego, konieczne jest stosowanie odpowiedniej diety, a także zmiana nawyków żywieniowych. Zalecane są produkty bogate w błonnik i nieprzetworzona żywność. Jednym z nich jest granola, którą możesz przyrządzić w prosty sposób.
Granola jest zdrowa
Dietetycy wskazują, że profil odżywczy granoli różni się, w zależności od użytych do jej przyrządzenia składników. Przepisy różnią się ilością suszonych owoców, które zwiększają naturalną zawartość cukru, ilością orzechów i nasion, które dostarczają białka oraz tłuszczu.
Granola – kalorie
Granola z płatkami owsianymi i rodzynkami może zawierać około 200 kalorii na 45 g porcji. 32 g to węglowodany,10 gramów – cukier, około 3-5 gramów błonnik i białko, 4-7 gramów stanowi tłuszcz.
Granola daje na długo uczucie sytości
Granola jest bogata w białko i błonnik, które dają uczucie sytości i wydłużają okres trawienia. Zawdzięczamy je zwłaszcza orzechom oraz nasionom, takim jak dynia i siemię lniane.
Wypróbuj przepis z E-booka – MajAcademy MajDiet na świąteczną granolę
Przepis: Świąteczna granola
granola bez nabiału, bez sorbitolu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- Składniki:
- 50g mieszanki orzechów laskowych i włoskich
- 35g syropu amaretto
- 25g syropu klonowego
- 20g oleju kokosowego
- 100g soku z pomarańczy
- 125g płatków owsianych
- 15g jagły ekspandowanej
- 20g pestek dyni
- 10g płatków kokosa
- 10g siemienia lnianego
- łyżeczka przyprawy do piernika LF
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotuj produktyW misce połącz syrop amaretto, syrop klonowy, roztopiony olej kokosowy, sok z pomarańczy.
- Przygotuj suche składnikiW oddzielnym naczyniu połącz poszatkowane orzechy, płatki owsiane, jagłę, pestki, płatki kokosa i nasiona siemienia lnianego. Posyp przyprawą i szczyptą soli.
- Wymieszaj całośćDo suchych składników wlej mokre i całość dokładnie wymieszaj. Całość przełóż na blachę do pieczenia.
- Wstaw do piekarnikaPiecz przez 35 minut w 160 stopniach, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić.
- Przechowuj granolę w suchym pojemnikuGranolę można przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Czytaj też:
IBS – przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie zespołu jelita drażliwegoCzytaj też:
Cierpisz na zespół jelita drażliwego? Ten chleb będzie dla ciebie odpowiedni