Jak zrobić domowy kisiel? Prosty, tani i zdrowy deser zrobisz w 10 minut

Jak zrobić domowy kisiel? Prosty, tani i zdrowy deser zrobisz w 10 minut

Dodano: 
Domowy kisiel
Domowy kisiel Źródło:Shutterstock / Dariia Belkina
Domowy kisiel to jeden z tych deserów, które często robiły nasze babcie: prosty, smaczny, tani i przede wszystkim – bardzo zdrowy.

Zamiast kupować gotowy kisiel, miej zawsze w domu mąkę ziemniaczaną. Ten jeden tani i prosty składnik wystarczy, aby wyczarować kisiel z soku, kompotu czy owocowego musu.

Jak się robi kisiel?

Kisiel to po prostu półpłynny deser przygotowany z soku lub gotowanych owoców i zagęszczony mąką ziemniaczaną, która nadaje mu charakterystycznej konsystencji. To właśnie za sprawą skrobi, która pęcznieje podczas gotowania, kisiel gęstnieje. Gęstość deseru zależy od tego, ile mąki dodamy. Zasada, jeśli chodzi o proporcje, jest prosta: na litr płynu daje się zwykle 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Ważne: mąkę ziemniaczaną trzeba najpierw zawsze wymieszać z częścią zimnej wody (lub soku czy kompotu), a dopiero potem dodać do gotującej się reszty (dokładnie tak samo, jak przy robieniu kupnego kisielu).

Z czego zrobić kisiel?

Sposobów na domowy kisiel jest kilka. Można go zrobić z:

  • kompotu (zarówno z owoców sezonowych, jak i mrożonych),
  • przecieru (musu) owocowego,
  • świeżych lub mrożonych owoców (krótko rozgotowanych),
  • soku owocowego.

W deserze mogą znaleźć się całe owoce, ale można je też zmiksować (lub przetrzeć), albo wykorzystać sam płyn (jeśli mowa o kompocie czy soku). Przygotowując domowy kisiel, masz pełną kontrolę nad tym, ile cukru do niego dodajesz. Kisiel można także posłodzić miodem lub domowym syropem (np. z malin).

Jeśli masz świeże lub mrożone owoce, wystarczy, że w rondelku dodasz do nich odrobinę wody i chwilę pogotujesz (aż zaczną się lekko rozpadać). Potem już wystarczy dodać do owoców zimną wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.

Jak podawać domowy kisiel?

Domowy kisiel dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można go podawać z dodatkiem świeżych owoców, ziół (miętą czy melisą), z owocowymi sokami czy odrobiną śmietany lub mleka kokosowego.

Czy kisiel jest zdrowy?

Kisiel to lekki i pożywny deser, który podaje się nawet rekonwalescentom i małym dzieciom. Gotowane krótko owoce i owocowe przeciery sprawiają, że jest pełen witamin i mikroelementów. Delikatny kisiel zadziała osłaniająco na żołądek i pomoże uporać się z lekkimi niestrawnościami.

Przepis: Domowy kisiel z kompotu

Prosty owocowy deser, który można zrobić z dowolnego kompotu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
3

Składniki

  • 0,5 litra domowego kompotu (może być z owocami)
  • 1-2 łyżki mąki
  • ewentualnie: cukier do smaku

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składnikiZ zimnego kompotu odlej ok. pół szklanki. W szklance wymieszaj z zimnym kompotem mąkę ziemniaczaną. Resztę kompotu zagotuj.
  2. Zrób kisielDo gorącego kompotu wlej ten z mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszaj, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Podawaj na zimno lub na ciepło.

Czytaj też:
Jak zrobić karpatkę bez pieczenia? Najprostszy przepis na deserowy hit
Czytaj też:
Pij siemię lniane o konkretnej porze, a efekty cię zaskoczą. Kto powinien pić na czczo wodę z nasionami lnu?

Źródło: odzywianie.wprost.pl