Chrzan według tradycji musi znaleźć się wśród wielkanocnych dań i jak się okazuje, jest to słuszne, bo jego ostry smak i zawarte w nim związki pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, co ułatwia z kolei strawienie, często tłustych, wielkanocnych potraw. Współczesna nauka potwierdziła znane od wieków ludowe przekonania o prozdrowotnym działaniu chrzanu.
Chrzan – dla zdrowia
Zawarta w chrzanie sinigryna odpowiada za ostry smak i właśnie z niej pod wpływem tarcia czy siekania chrzanu powstaje izotiocyjanion allilu, który ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, podobne donaturalnego antybiotyku. Dlatego stosowany jest jako tradycyjny sposób walki z przeziębieniami czy infekcjami dróg moczowych. Jednocześnie, jak wykazały badania, związek ten zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory i może hamować ich wzrost.
Chrzan to źródło witaminy C
Chrzan wykazuje też właściwości przeciwutleniające ze względu na dużą zawartość witaminy C (jedna łyżka chrzanu zawiera 6 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C) oraz sporą zawartość kwasu foliowego. Dzięki temu chrzan wspomaga układ odpornościowy w zwalczaniu stanów zapalnych. Warzywo to zawiera magnez, potas, cynk i witaminy z grupy B i jest też niskokaloryczne — jedna łyżka startego chrzanu zawiera około 7 kalorii.
Każda część chrzanu jest jadalna
Nie każdy wie, że możemy spożywać też liście chrzanu, które mają lekko pikantny smak. Młode listki nadają się do sałatek, a w większe można zawijać gołąbki, podobnie jak w kapustę. Dawniej na liściach chrzanu pieczono chleb.
Jadalne są także kwiaty chrzanu, którymi możemy posypać sałatki, co dodaje im pikantności.
Liście i korzeń chrzanu to dodatek do kiszonek (np. do ogórków kiszonych) i pikli warzywnych.
Najlepiej samemu utrzeć chrzan, co może nas jednak kosztować dużo łez. Jeśli kupujemy chrzan w słoiczku, zwróćmy uwagę na skład – ważne, by była jak najkrótszy i nie zawierał konserwantów.
Kto nie powinien jeść chrzanu?
Pamiętajmy, że świeży tarty chrzan może podrażnić śluzówki, powodując przejściowe łzawienie i zaczerwienienie oczu. Ostrożność przy spożywaniu potraw z chrzanem powinny zachować osoby, które mają problemem z żołądkiem (wrzody żołądka czy refluks) i chorobami zapalnymi jelit.
Wypróbuj przepis na zupę chrzanową na Wielkanoc!
Przepis: Zupa chrzanowa na Wielkanoc
Zupa chrzanowa
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
- Jako dodatek jajko na twardo
- Opcjonalnie- śmietanka 30 proc.( ok. 1/3 szklanki)
Sposób przygotowania
- Przygotuj warzywaZiemniaki, cebulę i jabłko obierz, umyj i pokrój na kawałki
- Rozgrzej patelnięNa patelnie wlej oliwę lub masło klarowane, dodaj ziemniaki i cebulę, podsmaż
- Ugotuj zupęPodsmażone warzywa zalej wodą- ok. 4 szklanki, posól i gotuj ok. pół godziny. Po tym czasie dodaj jabłko i chrzan. Gotuj jeszcze 10 minut.
- Zblenduj zupęZa pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na krem. W razie potrzeby dodaj przegotowanej wody, spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze chrzanu czy soli. Można dodać śmietanki 30 proc.
- Podaj zupęPodawaj z połówką jajka na twardo, posypane rzeżuchą.
Czytaj też:
To musisz włożyć do święconki. Tradycyjne produkty w wielkanocnym koszyczku i ich symbolikaCzytaj też:
Jak uniknąć grudek w białym barszczu? Sprawdzone sposoby Magdy Gessler i Karola Okrasy