Drób jest źródłem wartościowego białka, którego organizm potrzebuje do procesów życiowych. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy oraz minerały: dobrze przyswajalne żelazo, które zapobiega wystąpieniu anemii oraz cynk i miedź. Po mięso z drobiu bez obaw mogą sięgać osoby na dietach odchudzających i dbające o linię. Zalecane jest również przy intensywnym wysiłku fizycznym. W 100 g jest tylko ok. 150 kcal. Filet z kurczaka jest więc niskokaloryczny, a do tego lekkostrawny. Dodatkowo zaletą mięsa z kurczaka jest to, że znacząco zmienia smak w zależności od dodanych do niego przypraw, warzyw czy sosów.
Jeśli decydujemy się na jego zakup, najlepiej wybierać mięso z ekologicznych hodowli. Chociaż będzie droższe, nie znajdziesz w nim chemicznych dodatków. Można je spożywać nawet codziennie.
Jak przyprawić filet z kurczaka?
Filet z kurczaka ma delikatny smak. Można przyprawiać go na wiele sposobów. Najprostszą wersją jest dodanie odrobiny soli i pieprzu. Ten rodzaj mięsa nadaje się też doskonale do przyrządzania pikantnych potraw. Dobrze komponuje się z nim mieszanka ostrej i słodkiej papryki oraz pieprzu. Mięso w wersji „na ostro” można przyprawić też np. sosem tabasco lub tajskim sosem sriracha, z dużą ilością chili. W orientalnej kuchni filet z kurczaka przyprawiany jest świeżym imbirem, czosnkiem, curry, sosem sojowym i odrobiną miodu. Smak mięsa z kurczaka „podkręcają” również zioła, które stosowane są z kolei w kuchni śródziemnomorskiej. Najpopularniejsza kompozycja to: suszona bazylia, oregano, czosnek i suszone pomidory.
Wypróbuj ten przepis na pierś z kurczaka na obiad
Przepis: Filet z kurczaka na szybko
Zdrowy posiłek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- pół puszki groszku zielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki (pół pęczka)
- sól, pieprz
- przyprawy: curry, słodka i ostra papryka
- ew. 200 g ryżu
Sposób przygotowania
- Przygotuj filet z kurczakaPierś z kurczaka można podzielić na dwie części lub pokroić w paski. Następnie obtaczamy go w przygotowanej wcześniej mieszance przypraw. Do mięsa dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ugotuj ryżJeśli chcesz podać filet z kurczaka z ryżem, zacznij go gotować, zanim usmażysz mięso. Gotuje się ok. 15 min, w zależności od gatunku. Do wody można dodać pół łyżki soli i pół łyżeczki przyprawy curry.
- Rozgrzej patelnię z tłuszczemFilet z kurczaka przekładamy na patelnie i podsmażamy. Następnie dodajemy do mięsa pokrojone warzywa: paprykę i cebulę. Całość smażymy przez około 10 minut.
- Połącz składnikiKurczaka z warzywami mieszamy z ugotowanym ryżem. rnDo potrawy dodajemy groszek i natkę pietruszki i ponownie mieszamy. Szybki obiad z filetem z kurczaka i ryżem jest gotowy do podania.
Na co uważać, przyrządzając filet z kurczaka?
- Mięso należy kupować w dobrych sklepach. Źle przechowywane może być skażone bakteriami.
- Do spożycia nadaje się wyłącznie dobrze wysmażone lub upieczone mięso. Jedzenie surowego mięsa z kurczaka może doprowadzić do zakażenia bakterią Campylobacter.
-
Surowego filetu z kurczaka nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż 2 dni.
- Obecnie zaleca się, aby nie myć mięsa z kurczaka przed przyrządzeniem, bo istnieje ryzyko, że chlapiąca woda skazi bakteriami okoliczne powierzchnie. Dodatkowo kurczaki w sprzedaży są już oczyszczone i gotowe do przyrządzania.
Czytaj też:
Co jeść, żeby schudnąć? Poznaj produkty, które warto wdrożyć do jadłospisuCzytaj też:
Dobra dieta dla rodziny. Tu znajdziesz przepisy na zdrowe dania