Jajka są ważnym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Zdrowa osoba może jeść ok. 7 jajek tygodniowo. W jakiej formie? Tu możliwości jest wiele: jajecznica, którą można na wiele sposobów, omlety, jaja na miękko i na twardo, jajka w koszulkach czy pasty jajeczne, którymi można smarować kanapki. Nie masz pomysłu, co zrobić z jajek? Wykorzystaj jeden z naszych pomysłów, które można wykorzystać na zdrowe i pożywne śniadanie.
Trzy pomysły na śniadania z jajek
Śniadanie na bazie jajek może być kaloryczne i sycące, a może być lekkie i bardzo dietetyczne. Co można zrobić z jajek?
Szakszuka
Masz ochotę na sycące i pełne smaków śniadanie? Szakszuka jest dla ciebie. To nie tylko jajka, ale przede wszystkim aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, papryki i innych składników, które akurat masz pod ręką. Przepis na szakszukę.
Jajko na chmurce
Lekkie jak jego nazwa i niezwykle efektowne: takie jest jajko na chmurce. Sekretem jest sposób przygotowania i upieczenie jajek. Przepis na jajko na chmurce.
Jajko sadzone na wodzie
Jesteś na diecie i unikasz nadmiaru tłuszczu? Zrób jajko sadzone na... wodzie. Możesz je położyć na pełnoziarnistej grzance i zjeść z dodatkiem warzyw. Przepis na jajko sadzone na wodzie.
Czy jajka są zdrowe?
Jajka są m.in. źródłem białka, witamin A, D, B12, B1, B2 oraz żelaza. American Heart Association (AHA) zaleca jeść nie więcej, niż jedno jajko dziennie, z zastrzeżeniem, że osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny tu być szczególnie ostrożne. Specjaliści AHA dopuszczają, że osoby, które zdrowo się odżywiają i mają dobre wyniki badań cholesterolu, mogą sobie pozwolić nawet na dwa jajka dziennie. Eksperci z Narodowego Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego w przypadku jajek mówią o „rozsądnej ilości”, co w praktyce oznacza jedno jajo dziennie.
Ile kalorii ma jajko?
Kaloryczność jajek zależy od sposobu ich przygotowania, dlatego osoby, które liczą kalorie, powinny na to zwrócić uwagę. Surowe jajko ma 36 kalorii, a jajko ugotowane już 155 kalorii. Jajko smażone dostarczy 110 kalorii (ale wartość ta może być różna w zależności od ilości i rodzaju użytego tłuszczu). Jajko sadzone smażone na smalcu czy maśle będzie dostarczało większej ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego niż jajko ugotowane – o tym powinny pamiętać osoby, które chcą lub muszą ograniczać ilość tłuszczów zwierzęcych w diecie.
Czytaj też:
Smażysz cebulę? Dodaj ten jeden składnik, a wyjdzie idealnaCzytaj też:
Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”