Pasta jajeczna to jedna z najpopularniejszych past kanapkowych. Przygotowuje się ją z ugotowanych na twardo jajek, które drobno się sieka lub ściera na tarce. Ma charakterystyczną teksturę i jest doskonałym dodatkiem do kanapek. My proponujemy najszybszą wersję pasty jajecznej. Miksuje się ją na gładko i aby ją przyrządzić, nie trzeba mieć gotowanych jajek.
Jak zrobić pastę jajeczną z jajek sadzonych?
Wystarczy wbić na patelnię jajka i poczekać kilka minut, aż białka się zetną. Same żółtka, dokładnie tak, jak w klasycznym sadzonym mogą pozostać płynne. To sprawi, że pasta jajeczna będzie wyjątkowo kremowa. Jajka sadzone stygną szybko, więc pastę można przyrządzać niemal od razu. W podstawowym przepisie wystarczy dodać do niej majonez, musztardę, pieprz i sól.
Podstawowy przepis można jednak modyfikować wg własnego uznania. Do pasty z jajek sadzonych można dodać:
- chrzan (na podane proporcje dobra będzie czubata łyżeczka),
- awokado (można nim zastąpić dodatek majonezu, ale też dodać i majonez, i awokado),
- cieciorkę lub białą fasolkę z puszki (dzięki nim pasta będzie gęstsza).
Jak podawać pastę z jajek sadzonych?
Pasta z jajek sadzonych nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa. Można ją podać – jak w naszym przepisie – z dużą ilością szczypiorku, ale też z innymi dodatkami: rzeżuchą, kiełkami, koperkiem. Na kanapkę z pastą jajeczną można położyć kawałki kolorowej papryki, pomidora (świeżego, albo suszonego w oliwie), krążki cebuli, chudą wędlinę. Świetnie będą tu pasowały także wędzone ryby (np. łosoś lub makrela). Jeśli nie zjesz pasty od razu – przechowuj ją w lodówce (2-3 dni).
Przepis: Pasta jajeczna z jajek sadzonych
Błyskawiczna pasta jajeczna do kanapek.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 jajka
- łyżka majonezu
- łyżeczka ostrej musztardy
- łyżeczka oliwy (do smażenia)
- sól, pieprz
- pół pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania
- Przygotuj jajkaNa patelni rozgrzej oliwę, wbij jajka i smaż kilka minut, aż białko dobrze się zetnie (żółtko może pozostać lekko płynne).
- Przygotuj pastęGotowe jajka sadzone, majonez, musztardę, sól i pieprz i zmiksuj na jednolitą masę. Gotową pastę udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Czytaj też:
Jak zrobić domowy majonez? Sprawdzony przepis na majonezCzytaj też:
Wczesne śniadanie pomaga zachować zdrowie. Naukowcy mają na to dowody