Błyskawiczna pasta jajeczna. Bez gotowania i obierania jajek, zrobisz ją w kilka minut

Błyskawiczna pasta jajeczna. Bez gotowania i obierania jajek, zrobisz ją w kilka minut

Dodano: 
Pasta z jajek sadzonych
Pasta z jajek sadzonych Źródło:WPROST.pl / Katarzyna Świerczyńska
Nie masz czasu, nie masz ugotowanych jajek, a masz ochotę na pastę jajeczną? Przygotuj pastę jajeczną z jajek sadzonych!

Pasta jajeczna to jedna z najpopularniejszych past kanapkowych. Przygotowuje się ją z ugotowanych na twardo jajek, które drobno się sieka lub ściera na tarce. Ma charakterystyczną teksturę i jest doskonałym dodatkiem do kanapek. My proponujemy najszybszą wersję pasty jajecznej. Miksuje się ją na gładko i aby ją przyrządzić, nie trzeba mieć gotowanych jajek.

Jak zrobić pastę jajeczną z jajek sadzonych?

Wystarczy wbić na patelnię jajka i poczekać kilka minut, aż białka się zetną. Same żółtka, dokładnie tak, jak w klasycznym sadzonym mogą pozostać płynne. To sprawi, że pasta jajeczna będzie wyjątkowo kremowa. Jajka sadzone stygną szybko, więc pastę można przyrządzać niemal od razu. W podstawowym przepisie wystarczy dodać do niej majonez, musztardę, pieprz i sól.

Podstawowy przepis można jednak modyfikować wg własnego uznania. Do pasty z jajek sadzonych można dodać:

  • chrzan (na podane proporcje dobra będzie czubata łyżeczka),
  • awokado (można nim zastąpić dodatek majonezu, ale też dodać i majonez, i awokado),
  • cieciorkę lub białą fasolkę z puszki (dzięki nim pasta będzie gęstsza).

Jak podawać pastę z jajek sadzonych?

Pasta z jajek sadzonych nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa. Można ją podać – jak w naszym przepisie – z dużą ilością szczypiorku, ale też z innymi dodatkami: rzeżuchą, kiełkami, koperkiem. Na kanapkę z pastą jajeczną można położyć kawałki kolorowej papryki, pomidora (świeżego, albo suszonego w oliwie), krążki cebuli, chudą wędlinę. Świetnie będą tu pasowały także wędzone ryby (np. łosoś lub makrela). Jeśli nie zjesz pasty od razu – przechowuj ją w lodówce (2-3 dni).

Przepis: Pasta jajeczna z jajek sadzonych

Błyskawiczna pasta jajeczna do kanapek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 jajka
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżeczka oliwy (do smażenia)
  • sól, pieprz
  • pół pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj jajkaNa patelni rozgrzej oliwę, wbij jajka i smaż kilka minut, aż białko dobrze się zetnie (żółtko może pozostać lekko płynne).
  2. Przygotuj pastęGotowe jajka sadzone, majonez, musztardę, sól i pieprz i zmiksuj na jednolitą masę. Gotową pastę udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Czytaj też:
Jak zrobić domowy majonez? Sprawdzony przepis na majonez
Czytaj też:
Wczesne śniadanie pomaga zachować zdrowie. Naukowcy mają na to dowody