Osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego z wyboru i te uczulone na białko jajka kurzego, nie muszą rezygnować z przysmaku, jakim są jajka na twardo. Inspiracją do tego przepisu był produkt singapurskiej firmy, który do złudzenia przypomina zarówno smakiem jak i wyglądem kurze jajka na twardo. Głównym składnikiem wegańskich jajek na twardo jest czarna sól kala namak, która w smaku przypomina jajka. Jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w supermarketach. Oprócz tego do ich przygotowania będą potrzebne: śmietanka sojowa, ugotowane ziemniaki, płatki drożdżowe, agar (substancja żelująca) oraz kurkuma. Trzeba zaopatrzyć się też w silikonowe foremki do gotowania jajek na twardo.
Przepis: Wegańskie jajka na twardo z kurkumą
Łatwo je przygotować. Smakują doskonale.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 2 szklanki śmietanki sojowej
- 2 ugotowane ziemniaki
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 3 łyżeczki agaru
- 1 łyżeczka czarnej soli kala namak + 1/2 łyżeczki
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiWlać do małego garnka śmietankę sojową, wsypać agar oraz płatki drożdżowe. Dokładnie wymieszać.
- ZagotujZagotować, doprawić czarną solą kala namak i zestawić z ognia.
- Przelej masę do foremekMasę przelać do tacek na jajka i odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
- Przygotuj „żółtka” wegańskich jajekUgotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść praską lub tłuczkiem. Doprawić kurkumą i 1/2 łyżeczki czarnej soli. Dokładnie wymieszać. Uformować z nich kule przypominające żółtko.
- Uformować jajkaNałożyć na białkowe spody kuliste żółtka. Udekorować pietruszką i kiełkami. Ppdawać schłodzone.
Czy wegańskie jajka są zdrowe?
Wegańskie jajka są dobrym źródłem białka. Kurze jajko ma ok. 70 kcal, 6 g białka i 5 g tłuszczu, wegański odpowiednik ma podobną ilość ok. 5 g białka oraz 5 g tłuszczu. Tłuszcz w wegańskich jajkach nie zawiera kwasów tłuszczowych nasyconych ani cholesterolu. Dietetycy oceniają, że ich spożycie jest więc korzystne, zwłaszcza dla osób otyłych, zagrożonych miażdżycą i chorobami serca oraz cukrzycą. Wegańskie jajka są ponadto hipoalergiczne, bez obaw mogą je jeść osoby uczulone na białko jajka kurzego.
Co daje dodatek kurkumy do wegańskich jajek?
W przepisie na wegańskie jajka z na twardo znajduje się również kurkuma, która nie tylko nadaje im pięknego złotego koloru, ale też korzystnie działa na zdrowie. Kurkuma to jeden ze skutecznych i naturalnych środków przeciwzapalnych, przeciwwirusowych, antybakteryjnych i antynowotworowych. Zawdzięcza je zawartości kurkuminy. Dodawanie do potraw kurkumy korzystnie wpływa też na zachowanie właściwej wagi, wspomaga trawienie i usuwa toksyny z organizmu.
Czytaj też:
Czy dieta wegańska jest bezpieczna dla zdrowia? Ekspert odpowiadaCzytaj też:
Jak kurkuma wpływa na organizm? Wystarczy mała ilość