„Drwal lepszy niż ten z Maka”. Influencerka podaje przepis na obłędnego burgera jak z restauracji

„Drwal lepszy niż ten z Maka”. Influencerka podaje przepis na obłędnego burgera jak z restauracji

Dodano: 
Domowy drwal
Domowy drwal Źródło:Archiwum prywatne / archiwum prywatne Ani Baczewskiej
Burger drwal z restauracji McDonald`s to dla wielu fanów tej kanapki synonim zimy. Mimo że kosztuje prawie 30 zł, jego popularność wzrosła nawet w czasie inflacji. Drwala można przygotować również w domu. Przepisem podzieliła się z nami znana influencerka.

Burger drwal to sycąca i bardzo kaloryczna kanapka (wersja klasyczna ma 915 kcal). Znajdziemy w niej kotlet mięsny (wołowy lub z kurczaka) i kotlet serowy w panierce. Całości dopełniają bułka z dodatkiem sera i bekonu, prażona cebulka i sos.

W czym tkwi sekret burgera drawala?

Ta kanapka podbija podniebienia miłośników burgerów. Do wyboru jest pięć wariantów drwala, w tym wersja klasyczna, z chrzanem, żurawiną (ta ma jeszcze więcej, bo 949 kcal) i na ostro. Drwal może być również podwójny. Kanapka kojarzy się z ciepłem, domowym ogniskiem, nawet gdy za oknem zimno i nieprzyjemnie. McDonald`s promuje kanapkę, mówiąc o „Lepszej stronie zimy”. Klienci wariują na punkcie burgera. Chętnie biorą udział w akcjach promocyjnych. W tamtym roku restaurację w Ustroniu, przebraną w wydziergany na drutach sweter, odwiedziło 20 tysięcy osób.

Jak zrobić domowego burgera?

Przepis Ani Baczewskiej, prowadzącej profil „Be fit every day”, zrobił furorę na Instagramie. Obejrzało go około 100 tysięcy użytkowników.

„Zaczęło się od przepisu na drwala, a później opublikowałam kolejny, na buły drożdżowe, które stanowią bazę tego dania. Wprawdzie kanapka wg mojego przepisu jest bardziej kaloryczna niż ta z restauracji McDonald`s, ale zrobiona w domowych warunkach na pewno jest zdrowsza”– mówi pani Ania.

Najtrudniejszym etapem jest wyrobienie i upieczenie bułeczek, a później usmażenie kotletów. Za to danie smakuje bardzo dobrze i może być świetnym pomysłem na imprezowe menu. Można też przygotować burgery mniej kaloryczne, formując mniejsze bułki i kotleciki w wersji mini.

Ania Baczewska

Przepis: Przepis na bułki do domowego drwala

Drożdżowe bułki o smaku bekonowo-serowym są obłędne w smaku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
540

Składniki

  • 350 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 150 ml mleka 3,2 procentowego
  • 20 g cukru
  • 30 g boczku
  • 60 g masła
  • jajko
  • dwie łyżeczki soli
  • 2 plastry sera cheddar
  • żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuDrożdże wymieszaj z cukrem i dodaj łyżkę mąki. Następnie zalej je ciepłym mlekiem i odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Przygotowanie ciastaPrzesiej mąkę przez sito, dodaj sól, jajko i rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Dodawanie masłaGdy ciasto będzie miało odpowiednio pulchną konsystencję, dodaj do niego masło. Odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Wyrabianie bułeczekPo tym czasie przez chwilę znów wyrabiaj ciasto, a następnie podziel je na 4 części. Odstaw pod przykryciem na pół godziny. Żeby zmniejszyć kaloryczność, możesz podzielić je na więcej bułeczek.
  5. Pieczenie bułeczekWyrobione bułki posmaruj żółtkiem, udekoruj pokrojonym wcześniej boczkiem i serem. Zapiekaj przez 20 min w 180 stopniach Celsjusza.
  6. Tak prezentuje się chrupiąca bułeczka
    Tak prezentuje się chrupiąca bułeczka
    Bułka jest bardzo puszysta i chrupiąca.

Przepis: Obłędny drwal

Przepis dla osób, które uwielbiają sycącego drwala.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
1400

Składniki

  • upieczone bułeczki do drwala
  • 150 g mielonego mięsa wołowego
  • ser topiony o smaku śmietankowym (60 g na porcję)
  • jajko
  • dwie garści serowych chrupek (zblendowanych na panierkę)
  • prażona cebulka
  • liść sałaty
  • łyżka majonezu
  • łyżka ketchupu
  • 1 łyżka konfitury żurawinowej
  • 2 plastry boczku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kotleta serowegoTopiony serek uformuj na kształt kotleta. Włóż do zamrażalnika na godzinkę. Po tym czasie obtocz go w jajku oraz chrupkach serowych i usmaż na oleju.
  2. Przygotowanie burgera wołowego i boczkuKup mielone mięso dobrej jakości (sprawdzą się: łopatka, udziec wołowy, antrykot). Następnie umyj mięso, przypraw solą i pieprzem. Uformuj kotlet i usmaż z niewielką ilością oleju. Na patelni usmaż też boczek.
  3. Układanie warstwBułkę rozetnij, dół posmaruj żurawiną. Następnie połóż na niej kotlet serowy, a na nim burgera wołowego. Zmieszaj majonez z ketchupem i sosem, który w ten sposób powstanie, posmaruj kotlet. Posyp cebulką, połóż sałatę i przykryj drugą częścią bułki.
  4. Tak prezentuje się domowy drwal
    Tak prezentuje się domowy drwal
    Smacznego!

Czytaj też:
Polacy pokochali zdrowe burgery. Jak zrobić domowego wegeburgera?
Czytaj też:
Fast food nie musi być niezdrowy. Przyrządź lżejsze wersje znanych potraw w domu!

Źródło: Odżywianie WPROST.pl